Keď k nám prišla babička z Liptova, vždy navarila tieto božské knedle plnené údeným mäsom: Tento recept na zemiakové cesto si budete strážiť ako oko v hlave!

Mám pocit, že aj keď dodržím recept do bodky, týmto knedličkám vždy chýba jedno percento do dokonalosti. Moja babička ich robila vždy s láskou a nesmiernou pokorou ku každej jednej prísade, kedže sama zažila, aké je to žiť v nedostatku. A to je práve to jedno percento, ktoré už bohužiaľ nikdy nebudem mať. Ostal nám tu len tento recept, ktorý si veľmi vážim.
[mashshare]

Mám pocit, že aj keď dodržím recept do bodky, týmto knedličkám vždy chýba jedno percento do dokonalosti. Moja babička ich robila vždy s láskou a nesmiernou pokorou ku každej jednej prísade, kedže sama zažila, aké je to žiť v nedostatku. A to je práve to jedno percento, ktoré už bohužiaľ nikdy nebudem mať. Ostal nám tu len tento recept, ktorý si veľmi vážim.

Potrebujeme:

800 g zemiakov (ja dávam varný typ C)

300 g údená krkovička

200 g hrubej múky

80 g detskej krupice

1 vajce

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

hladká múka na pomúčenie dosky

soľ

Postup:

Zemiaky uvaríme vo šupke domäkka a necháme úplne vychladnúť. Medzitým povaríme údené mäso úplne ponorené vo vode asi 20 minút. Vyberieme ho na dosku, necháme vychladnúť a nakrájame na drobné kocky.

Keď zemiaky vychladnú, ošúpeme ich a nastrúhame najemno. K zemiakom pridáme múku, krupicu a vajcia. Osolíme a vypracujeme mäkké, nelepivé cesto.

Cesto rozdelíme na 4 diely a každý na pomôčenej doske rozvaľkáme na na plát vysoký asi 0,5 až 1 cm. Rozdelíme ho na štvorce s rozmermi asi 8×8 cm. Do stredu navrstvíme kôpku mäska a zabalíme do tvaru guľôčky (pracujte s rukami poprášenými múkou).

Hotové knedle opatrne presuňte do vriacej vody a opäť čo najrýchlejšie priveďte do varu. Vareškou ich odlepte od dna a varte 10 až 12 minút podľa veľkosti knedlí. Potom zlejeme, každý prepichneme vidličkou a ihneď podávajte.

Knedle chutia najlepšie s rozpusteným maslom a osmaženou cibuľkou na vrchu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Lenka V.

[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes