Mám pocit, že aj keď dodržím recept do bodky, týmto knedličkám vždy chýba jedno percento do dokonalosti. Moja babička ich robila vždy s láskou a nesmiernou pokorou ku každej jednej prísade, kedže sama zažila, aké je to žiť v nedostatku. A to je práve to jedno percento, ktoré už bohužiaľ nikdy nebudem mať. Ostal nám tu len tento recept, ktorý si veľmi vážim.
Potrebujeme:
800 g zemiakov (ja dávam varný typ C)
300 g údená krkovička
200 g hrubej múky
80 g detskej krupice
1 vajce
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
hladká múka na pomúčenie dosky
soľ
Postup:
Zemiaky uvaríme vo šupke domäkka a necháme úplne vychladnúť. Medzitým povaríme údené mäso úplne ponorené vo vode asi 20 minút. Vyberieme ho na dosku, necháme vychladnúť a nakrájame na drobné kocky.
Keď zemiaky vychladnú, ošúpeme ich a nastrúhame najemno. K zemiakom pridáme múku, krupicu a vajcia. Osolíme a vypracujeme mäkké, nelepivé cesto.
Cesto rozdelíme na 4 diely a každý na pomôčenej doske rozvaľkáme na na plát vysoký asi 0,5 až 1 cm. Rozdelíme ho na štvorce s rozmermi asi 8×8 cm. Do stredu navrstvíme kôpku mäska a zabalíme do tvaru guľôčky (pracujte s rukami poprášenými múkou).
Hotové knedle opatrne presuňte do vriacej vody a opäť čo najrýchlejšie priveďte do varu. Vareškou ich odlepte od dna a varte 10 až 12 minút podľa veľkosti knedlí. Potom zlejeme, každý prepichneme vidličkou a ihneď podávajte.
Knedle chutia najlepšie s rozpusteným maslom a osmaženou cibuľkou na vrchu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
autor: Lenka V.