Tento recept mám veľmi rada, je rýchly, chutný a chutí ako sviečková omáčka -akurát v expresnom prevedení. Ak máte sviečovú radi aj vy, určite si tento recept odložte, bude sa vám hodiť!
Potrebujeme:
20 g petržlen
20 g mrkva
30 g zeler
30 g cibule
100 ml sladká smotana
30 g hladká múka
40 g maslo
4 ks korenie celé
2 ks nové korenie celé
1 ks bobkový list
cukor
0,5 l hovädzí vývar z bujónu (alebo pravý, ak ho náhodou práve máte)
ocot a soľ na dochutenie
Postup:
Mrkvu, petržlen a zeler nastrúhame na hrubom strúhadle, cibuľu nakrájame na kocky. Zeleninu podusíme na masle, pridáme cibuľu, opražíme doružova, zaprášime múkou, opražíme a zalejeme studeným vývarom. Za stáleho miešania privedieme k varu.
Pridáme korenie, osolíme a na strednom plameni varíme 30 minút. Prepasírujeme alebo rozmixujeme, zjemníme smotanou a krátko prehrejeme. Dochutíme soľou cukrom a octom. Podávame k sekanej, minútovému mäsku z panvice a knedľou. Omáčka chutí naozaj výborne, ako pravá sviečková!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)