Perfektný dezert do pohárov, vonia po pomarančoch a chuť neopísateľná – krémová, jemná a fantasticky lahodná. Recept som našla na jednej českej stránke asi 5 rokov dozadu (zaujal ma práve ten opis – stačí jedna lyžička a ste v raji) a hoci si autora už nepamätám, týmto sa mu chcem poďakovať. Táto pochúťka je u nás na stole každý týždeň!
Potrebujeme:
4 žĺtky
2 lyžice medu
1 lyžicu krupicového cukru
120 g kvalitnej horkej čokolády (mala by mať aspoň 60% kakaa)
250 ml smotany na šľahanie
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
kôru z jedného pomaranča
štipka muškátového orieška
Postup:
Vo vodnom kúpeli začneme šľahať žĺtky s medom, cukrom, muškátovým orieškom a pomarančovou kôrou. Šľaháme, kým nám nevznikne svetlo žltá jednotná penová hmota – trvá to asi 10 minút. Dáme veľký pozor, aby sa hmota nezačala variť. Žĺtkovú hmotu potom zložíme z vodného kúpeľa a za občasného miešania necháme vychladnúť.
Čokoládu rozpustíme v mikrovlnke, alebo vo vodnom kúpeli. Necháme trochu vychladnúť a potom zmiešame dohromady so žĺtkovou penou a necháme celkom vychladnúť – sem-tam premiešame. Pri chaldnutí sa môžu vytvoriť v hmote drobné hrudky, ale to vôbec nevadí, výslednému krému to na chuti vôbec neuberie.
Z vychaldenej smotany (priamo z chladničky) ušľaháme tuhú šľahačku a po častiach ju metličkou vmiešame do čokoládového krému – postupujeme tak, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu.
Navrstvíme do pohárov a necháme v chaldničke dobre vychladiť. Podávame s ovocím, šľahačkou alebo inými obľúbenými prísadami. Ja k nej pridávam len maliny, alebo aj vôbec nič. Je výborná – skutočne malý kúsok raja v pohári!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Miška T.