Robila som ich napríklad aj dnes, nejedli sme doma mäso a tak som sa rozhodla namiesto vyprážaného syra pre sladkú dobrotu, ktorú všetci milujú – šišky. Tieto volala starká aj žobrácke šišky na vode – pripravíte ich totiž za lacný peniaz a sú krásne nadýchané a jemnučké!
Potrebujeme:
250 ml teplej vody
500 g hladkej múky
30 g rozpustenej Hery alebo masla
2 žĺtky
2 lyžice kr. cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 lyžice rumu
1 lyžicu citrónovej šťavy
2 lyžičky citrónovej kôry
štipka soli
1/2 kocky čerstvého droždia
Postup:
Najskôr si pripravíme kvások – z trochy vody, cukru, múky a droždia. Počkáme asi 15-20 minút, kým kvások vyjde, potom ho primiešame k zvyšku surovín a vypracujeme jednotné cesto. prikryjeme a necháme asi 45-60 minút vykysnúť. Potom cesto rozdelíme na cca 20-22 dielov a každý vyformujeme do tvaru guľôčky a prstom v nej spravíme jamku. Ešte na 15 minút necháme podkysnúť a potom dáme do oleja smažiť ako klasické šišky. Smažíme prikryté pokrievkou, potom obrátime a pokrievku zložíme a necháme dosmažiť.
Necháme odkvapkať a potom osušíme prebytočný olej obrúskom. Do jamky dáme džem, alebo lekvár a pocukrujeme.
Šišky sú krásne nadýchané a jemnučké, tajomstvo sa ukrýva vo vode, ktorú pridáte do cesta namiesto mlieka!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Ľubica