Tento recept som hľadala veľmi dlho, nakoniec som ho našla v jednom časopise v sekcii recepty z histórie. Oba som vyskúšala a sú naozaj skvelé. Uvidíte, že nakoniec si na klasické karbonátky z mäsa ani nespomeniete!
Potrebujeme:
800 g húb
40 g masla
60 g cibule
2 lyžice kyslej smotany
strúhanka
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
korenie a soľ
4 žĺtky
masť
Postup:
Očistené huby na sitku prelejeme horúcou vodou, necháme odkvapkať a pokrájame ich celkom nadrobno. Na masle zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a na nej podusíme huby. Keď sú mäkké, pridáme smotanu, strúhanku, ochutíme soľou a korením a nakoniec vmiešame žĺtky (môžeme pridať aj petržlenovú vňať). Odstavíme a necháme asi 30 minút odležať. Zo zmesi tvarujeme malé fašírky, obaľujeme ich v strúhanke a vyprážame je rovnako ako karbonátky z mäsa.
Recept číslo 2 – ak nemáte radi huby
Potrebujeme:
1 mrkvu
1 kaleráb
½ kapusty
2 lyžice zeleného hrášku
1/4 očisteného zeleru
50 g masla
Soľ, korenie majoránku
1 vajce
2 lyžice zápražky
1-2 staršie žemle (nie celkom tvrdé)
Na obalenie:
10 g múky
1 vajce
strúhanku
Postup:
Mrkvu, kaleráb, kapustu a zeler nastrúhame alebo nakrájame nadrobno.Kapustu dáme do sitka a prelejeme ju vriacou osolenou vodou. Potom pridáme k ostatnej zelenine a pridáme aj hrášok. Na panvicu dáme 30 g masla, pridáme nakrájanú zeleninu, asi tri lyžice vriacej vody, osolíme a dusíme pod pokrievkou do mäkka. Udusenú zeleninu dáme na doštičku, pridáme k nej zvyšok masla a ťažším nožom ju vymiešame na hrubšie kašičku. Zeleninu preložíme do misy, pridáme vajce, osolíme, okoreníme a nakoniec do zmesi primiešame dozlatista opraženú. zápražku. Nakoniec pridáme aj nastrúhanú žemľu.
Z tejto zmesi vypracujeme cesto tak, aby nebolo príliš tuhé, a vymodelujeme karbonátky. Tie potom zľahka obalíme v múke, namočíme v rozšľahanom vajíčku a obalíme v strúhanke. Pôvodný recept odporúča karbonátky piecť na masti.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)