Veterníky som skúšala predtým už viackrát, ale nikdy sa mi nevydarilo podľa mojich predstáv. S týmto receptom to však je úplne iná káva, zakaždým sa vydaria a sú nesmierne dobré!
Potrebujeme:
2,5 dl vody
25 dkg tuku (maslo, margarín)
Štipku soli
50 dkg hladkej múky
9 vajec
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Na krém:
Prvá varianta:
1 liter smotany na šľahanie
2 bal. želatíny (prípadne želatínový stužovač za studena)
2 lyžice práškového cukru
Druhá varianta (krému je ešte viac):
700 ml mlieka
2 bal. vanilkového pudingu
3 lyžice práškového cukru
500 ml smotany na šľahanie
1 bal. Želatíny rozpustené v malom množstve vody
Postup:
V miske rozmniešame vodu s tukom, soľou a privedieme do varu. Potom vmiešame múku a za stáleho, intenzívneho miešania vymiešame jednotné cesto, ktoré sa nelepí na steny hrnca. Necháme vychladnúť a potom do hmoty jedno po druhom vmiešame vajcia.
Na plech vystlaný papierom na pečenie navrstvíme menšie hrudky (alebo pekné slzičky pomocou cukrárenského vrecka). Pečieme pri teplote 200 stupňov – doba pečenia závisí od veľkosti veterníkov, ale ja pečiem tak 15-20 minút. Hlavné je neotvárať dvierka rúry. Inak cesto spadne.
Na prvý krém si jednoducho ušľaháme šľahačku s cukrom a nakoniec do nej vmiešame rozpustenú želatínu pripravenú podľa návodu. Jednoducho naplníme do vychladenutých veterníkov.
Na druhý krém si uvaríme puding ako zvyčajne a necháme vychaldnúť. Smotanu ušľaháme na tuhú šľahačku a 1/2 vmiešame do vychradnutého puding. 1/2 polovicu šľahačky zmiešame s rozpustenou želatínou. Veterníky plníme najskôr pudingovým a potom šľahačkovým krémom.