Výborné šišky na bavorský spôsob. A doplnené lekvárom a tvarohom chutia dokonale. Namiesto oleja sa smažia na masti, dodá im to jedinečnú chuť – treba skúsiť, slová na túto dobrotu nestačia.
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
250 ml vlažného mlieka
60 g rozpusteného masla – vychladnutého
65 g práškového cukru
20 g čerstvého droždia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 vajce + 1 žĺtok
2 lyžicu rumu
1 lyžicu strúhanej citrónovej kôry
1 lyžičku soli
Na plnenie:
Lekvár
Tučný tvaroh a kyslú smotanu zmiešanú v pomere 1:1
2 bal. vanilkového cukru
Postup:
Z 2 lyžíc mlieka, droždia a lyžičky cukru vymiešame kvások – mal by mať konzistenciu kašičky. V miske vymiešame tekuté prísady (nakoniec pridáme maslo) a potom zmiešame so sypkými a kvások. Vymiešame jednotné cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste pod utierkou.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát vysoký asi 1,5 cm, vykrojíme z neho kolieska a tie necháme ešte podkysnúť (asi 15-20 minút) pod utierkou. Do stredu každého kolieska potom urobíme prstom priehlbinku (tak, aby sme neprederavili) a potom vyprážame ako klasické šišky v rozpálenej masti. Necháme odkvapkať na obrúsku a potom každú šišku plníme do priehlbinky v strede – najskôr lekvár a potom tvaroh zmiešaný s kyslou smotanou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)