Chrumkavá chuťovka, ktorá je ako stvorená na pohodový piatkový večer strávený v spoločnsoti priateľov alebo vášho obľúbeného filmu. Vyskúšajte túto skvelú domácu dobrotu aj vy!
Potrebujeme:
2/3 šálky teplej vody
1 lyžičku sušeného droždia
½ lyžičky soli
1 lyžičku cukru
200 g slaniny
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 ½ – 2 šálky hladkej múky
150 g strúhaného syra
1 lyžicu zelených byliniek – voliteľné
Postup:
Slaninu nakrájame nadrobno a opražíme dochrumkava. Potom spolu s tukom preložíme do misky.
Do teplej vody pridáme kvasnice a cukor. Počkáme cca 10 minút, kým vyjde kvások.
V inej miske zmiešame múku a soľ, pridáme kvások a opraženú slaninku spolu s tukom (je potrebné, aby bol v ceste aj tuk, ak sa teda rozhodneme zvoliť verziu bez slaniny, pridáme 40-50 g rozpusteného masla alebo oleja). Vypravcujeme homogénne mäkké cesto (ak sa nám cesto zdá príliš riedke, pridáme ďalšiu múku). Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť približne 30 minút.
Cesto preložíme na pomúčenú doslu a zmiešame so strúhaným syrom, bylinkami, opäť premiesime a potom rozvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm. Cesto nakrájame na tenké prúžky a potom dvojice prúžkov spolu zatočíme.
Preložíme na papier na pečenie, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 15 minút alebo kým nie sú na povrchu hnedasté.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: vk