Našli sme pre vás niekoľko skvelých zlepšovákov zo starej kuchárskej knihy. ale aj priamo od vás. Vďaka nim bude vianočné pečenie odteraz hračka a dielo sa vždy vydarí.
Linecké budú najlepšie za posledné roky
– do cesta nikdy nedávajte celé vajce, iba žĺtky,
– žĺtky by mali byť izbovej teploty a naopak maslo dobre vychladené, pri príprave cesta ho nastrúhame,
-do cesta pridajte pár kvapiek octu, nebude sa tak drobiť a ľahšie ho vyvaľkáte,
– do cesta pridajte aj trochu strúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry, bude úžasne rozvoniavať,
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
– dávajte si pozor na množstvo múky, ktorú použijete na rozvaľkanie cesta, čím viac múky sa do cesta vmiesi, tým tvrdšie budú koláčiky po upečení,
– cesto je treba spracovať čo najrýchlejšie a mať pritom čo najstudenejšie ruky. Cesto rýchlo spracujeme a dáme odležať do chladničky. Minimum je 1 hodina v chlade.
Recept na pravé linecké cesto nájdete TU.
Ak vám medovníky po upečení stvrdli, takto opäť zmäknú
Ak chcete mäkučké medovníčky, základom je dobrý recept. Ak ste však medovníčky upiekli a pred Vianocami stvrdli na kosť, takto opäť zmäknú. Medovníčky uložíme na rošt a vložíme do rúry. Na pekáč, alebo hlbší plech nalejeme vriacu vodu a vložíme na spodok rúry, rošt s medovníkmi dáme do vrchnej časti rúry. Rúru zavrieme, nezapíname, neotvárame, len necháme tak, asi 5-10 minút -ak máte tenšie perníčky stačí 5 minút, ak hrubšie tak aj 10. Potom celý rošt z rúry vyberiem, preložíme na pracovnú dosku a necháme perníčky 5-10 minút uschnúť. Následne už stačí len dať do plechovej dózy, zavrieť a máte ich krásne mäkké, až kým sa nezjedia!
Krém a poleva
– ak sa vám zrazil krém na plnenie sladkých dobrôt, dajte ho v miske nad hrniec s vriacou vodou a nahrejte. Keď tuk začne rednúť, odstavte a znovu vymiešajte do peny. Tiež môžete kúsok masla vymiešať s cukrom a po malých častiach pridávať zrazený krém a všetko spolu premiešať.
-ak chcete, aby poleva skutočne lesklá, pridajte do nej pár kvapiek octu a vždy pridávajte preosiaty práškový cukor.
Ďalšie tipy
– ak nemáte poruke orechy, stačí, ak na suchej panvici opražíte strúhanku a použijete ju nameisto orechov. Na chuti rozdiel nespoznáte,
– mak bude chutiť tiež lepšie, ak ho opražíte na suchej panvici,
– ak sa nebudete medovníky zdobiť bielkovou polevou, potrite ich ešte pred pečením rozšľahaným vajíčkom, osladenou čiernou kávou alebo osladeným mliekom – bude nádherne lesklé a voňavé,
– banány v ceste nesčernejú, ak ich pokvapkáte ananásovou alebo citrónovou šťavou,
– ak sa nedá cukrovinky vyklopiť z formičiek, skúste ich zľahka klepnúť o hranu stola, prípadne položte formičky na mokrú utierku či do nádoby s trochou vody,
– orechy olúpete ľahko a rýchlo, ak ich na pár dní namočíte do vody s trochou soli. Pôjde to jedna radosť a čo je najdôležitejšie, nič z orechov nevyjde nazmar,
– ak chcete, získať perfektne ušľahanú šľahačku, ktorá dokonale drží tvar, pridajte počas šľahania vaječný bielok,
– aby sa na pudingovom kréme nevytvorila koža,napichnite kúsok masla na vidličku a prechádzajte po povrchu omáčky alebo pudingu.