Výborné cesto na vianočku s pudingom, môžete ju naplniť čímkoľvek, čo budete mať doma – hrozienka, lekvár, džem, mak. Je fantastická a dlho vláčna!
Potrebujeme:
900 g hladkej múky
1 kypriaci prášok do pečiva
5 lyžíc oleja, z
3 bielky
Kvások:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
500 ml teplého mlieka
1 a 1/2 kocky kvasníc
100g práškového cukru
Rum – na ten nezabudnite
Náplň:
500 ml mlieka,
2 bal. čokoládového pudingu
1 lyžicu kakaa
300 g práškového cukru
250 g masla
2 hrste mletých orechov
3 žĺtky na potretie
Postup:
Vo väčšej mise vymiešame hutnejšie cesto z múky, kypriaceho prášku, oleja, kvásku a nakoniec pridáme z 3 bielkov vyšľahaný sneh. Cesto odložíme na 1 hodinu na teplé miesto a necháme vykysnúť. Do cesta nezabudnite pridať aj trochu rumu, ja som nikdy nechápala, prečo ho babička pridáva do každého cesta, no keď som porovnala moje a jej pečivo, pochopila som. Cesto je omnoho vláčnejšie, jemnejšie a dlho vydrží krehké.
Z mlieka, pudingových práškov, kakaa a práškového cukru si uvaríme hustý puding. Zmäknuté maslo ušľaháme do nadýchanej konzistencie a pridáme aj orechy. Po lyžičkách primiešame do vychladnutého pudingu.
Keď je cesto vykysnuté, cca po 1 hodinke, rozdelíme ho na 8 rovnakých častí. Každú časť postupne vyvaľkáme na tenko (cca 30×30 cm)a natrieme tenkú vrstvu pudingu cca, 1 až 2 lyžice, rozotrieme po celej ploche a zrolujeme na tenkú roládku. Zapletáme 2 takto pripravené roládky spolu. Preložíme do podlhovastej formy – srnčí chrbát vystlanej papierom, alebo vymastenej tukom. Každú vianočku potrieme žĺtkom. Pečieme pri 180°C asi 30 minút do zlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)