Výborné pagáčiky, ktoré robievam vždy na víkend, namiesto slaných krekrov z obchodu.
Vďaka syrokrému chutia perfektne, sú jemné a vôbec nie sú suché.
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
250 g masla
1 žĺtok
20 g droždia
½ lyžičky kr. cukru
50 ml mlieka
½ téglika kyslej smotany (možno dáte aj ¾, uvidíte podľa konzistencie cesta)
3 a 1/4 kocky syrokrému alebo 7 trojuholníkov taveného syra
Na potretie:
Žĺtok
Postup:
Vlažné mlieko zmiešame s droždíme a cukrom.
Necháme vzísť kvások.
V miske zmiešame múku a žĺtok.
Pridáme tavený syr.
Vmiešame aj soľ, maslo a smotanu.
Pridáme aj kvások.
Vypracujeme jednotné lepivé cesto.
Cesto netreba nechávať kysnúť.
Je však dobré dať ho na chvíľu do chladničky, aby stuhlo, aby sa z neho lepšie vykrajovalo.
Rozvaľkáme (nie celkom natenko, cesto je vysoké asi 0,5-0,7 mm).
Preložíme na plech vymastený alebo vyložený papierom na pečenie.
Potrieme vajíčkom a vložíme do vyhriatej múky.
Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)