Ak máte radi bravčový bôčik, odporúčam vám tento recept. Robím ho vždy, keď k nám majú prísť hostia, pretože ho pýtajú vždy. Môžete ich podávať aj len s čerstvým chlebíkom, je to pochúťka nad pochúťky!
Potrebujeme:
2 kg bravčového bôčika s kosťou
Bravčovú masť
Na marinádu:
5 lyžičiek soli
1 lyžičku mletého korenia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
3 lyžičky sladkej papriky
3/4 lyžičky pálivej papriky
1 a 1/2 lyžičky mletého koriandra
2 lyžičky mletej rasce
1/2 – 3/4 lyžičky mletej škorice
Na omáčku:
Ostrý a sladký kečup zmiešaný 1:1
Čierne korenie
Soľ
Citrónovú šťavu
Hnedý cukor
Pálivú omáčku – voliteľné
Postup:
Všetky koreniny a soľ zmiešame v miske a nanesieme na povrch bôčika. Tento kabátik by mali na každej strane bôčika.
Teraz bôčik preložíme na pekáč, zakryjeme fóliou a necháme v chladničke marinovať cez noc.
Na druhý deň vyberieme z chladničky a necháme aspoň 30 minút odležať pri izbovej teplote, potom na veľkej panvici rozpálime bravčovú masť a sprudka osmažíme každý kúsok z oboch strán.
Takto získa bôčik výbornú chuť. Teraz preložíme na plech s hlbšími okrajmi a prelejeme výpekom z panvice. Na plech nalejeme aj 1 šálku horúcej vody a vložíme do rúry vyhriatej na 160 stupňov, kde pečieme 60 minút.
Potom otvorte rúry a bôčik prelejte výpekom. Podľa potreby podlejte a túto činnosť je potrebné opakovať každých 30 minút, až kým bôčik nie je mäkký – toto mäso sa pieklo 4 hodiny.
Keď mäsko ide krásne od kosti, vyberieme ho a výpek zlejeme do samostatnej nádoby. Môžeme ju podávať s bôčikom, alebo použiť neskôr, je to neskutočne chutná prísada do jedál – omáčok a na potieranie pečeného mäska.
V miske si zmiešame všetky prísady na marinádu a nanesieme na povrch bôčika, preložíme na rošt a rúru nastavíme na 200 stupňov a funkciu grilovania a necháme pár minút v rúre zapiecť pri tejto teplote. Ale pokojne môžete nechať bôčik aj bez dopekania pod grilom. Je to na vás, oba spôsoby sú veľmi chutné.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Ľubica M