Najchutnejší spôsob, ako upiecť bravčový bôčik vcelku: Verte mi, vyskúšala som už kadečo, ale tento spôsob je neprekonateľný!

Ak máte radi bravčový bôčik, odporúčam vám tento recept. Robím ho vždy, keď k nám majú prísť hostia, pretože ho pýtajú vždy. Môžete ich podávať aj len s čerstvým chlebíkom, je to pochúťka nad pochúťky!
[mashshare]

Ak máte radi bravčový bôčik, odporúčam vám tento recept. Robím ho vždy, keď k nám majú prísť hostia, pretože ho pýtajú vždy. Môžete ich podávať aj len s čerstvým chlebíkom, je to pochúťka nad pochúťky!

Potrebujeme:

2 kg bravčového bôčika s kosťou

Bravčovú masť

Na marinádu:

5 lyžičiek soli

1 lyžičku mletého korenia

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

3 lyžičky sladkej papriky

3/4 lyžičky pálivej papriky

1 a 1/2 lyžičky mletého koriandra

2 lyžičky mletej rasce

1/2 – 3/4 lyžičky mletej škorice

Na omáčku:

Ostrý a sladký kečup zmiešaný 1:1

Čierne korenie

Soľ

Citrónovú šťavu

Hnedý cukor

Pálivú omáčku – voliteľné

Postup:

Všetky koreniny a soľ zmiešame v miske a nanesieme na povrch bôčika. Tento kabátik by mali na každej strane bôčika.

Teraz bôčik preložíme na pekáč, zakryjeme fóliou a necháme v chladničke marinovať cez noc.

Na druhý deň vyberieme z chladničky a necháme aspoň 30 minút odležať pri izbovej teplote, potom na veľkej panvici rozpálime bravčovú masť a sprudka osmažíme každý kúsok z oboch strán.

Takto získa bôčik výbornú chuť. Teraz preložíme na plech s hlbšími okrajmi a prelejeme výpekom z panvice. Na plech nalejeme aj 1 šálku horúcej vody a vložíme do rúry vyhriatej na 160 stupňov, kde pečieme 60 minút.

Potom otvorte rúry a bôčik prelejte výpekom. Podľa potreby podlejte a túto činnosť je potrebné opakovať každých 30 minút, až kým bôčik nie je mäkký – toto mäso sa pieklo 4 hodiny.

Keď mäsko ide krásne od kosti, vyberieme ho a výpek zlejeme do samostatnej nádoby. Môžeme ju podávať s bôčikom, alebo použiť neskôr, je to neskutočne chutná prísada do jedál – omáčok a na potieranie pečeného mäska.

V miske si zmiešame všetky prísady na marinádu a nanesieme na povrch bôčika, preložíme na rošt a rúru nastavíme na 200 stupňov a funkciu grilovania a necháme pár minút v rúre zapiecť pri tejto teplote. Ale pokojne môžete nechať bôčik aj bez dopekania pod grilom. Je to na vás, oba spôsoby sú veľmi chutné.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Ľubica M

[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes