Tieto parené buchty voláme tiež blbáčiky :-). To preto, že ich príprava je úplne jednoduchá a hádam ani nie je možné, že by sa nevydarili!
Potrebujeme:
400 g polohrubej múky
½ kocky čerstvého droždia
1 lyžičku soli
1 vajce
200 ml vlažnej vody
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Náplň:
Čokoľvek máte radi: Lekvár, ovocie alebo karamelové cukríky krowky – ja dávam polovicu cukríka na jednu buchtu
Postup:
Do misky nalejeme časť vody a rozdrobíme do nej kvasnice, keď sa začnú roztekať, hneď zasypeme trochou múky, pridáme zvyšnú vodu, vajce a dobre premiešame.
Postupne do zmesi pridávame múku so soľou a miešame tak, že vypracujeme hladké, pružné cesto. Cesto klasicky prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút.
Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na tenší plát a vykrajujeme z neho pomocou pohára kruhy. Do stredu navrstvíme náplň a v dlaniach vyformujeme do tvaru guľôčky. Keď máme všetky buchty hotové, prikryjeme ich ešte na 10 minút utierkou a necháme podkysnúť.
Ja naparujem na utierke – do hrnca nalejeme vodu a na vrch upevníme utierku pomocou gumičky. Na utierku dáme buchty a prikryjeme pokrievkou. Varíme na pare 10 minút. Buchty vyberieme z pary, prepichneme špáradlom a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)