Tieto placky zo zemiakového cesta sa v severských krajinách s obľubou používajú ako alternatíva klasického pečiva. Ich príprava je rýchla, jednoduchá a najmä bez kysnutia, ako už v prípade bežného domáceho pečiva. Pečivo chutí najlepšie ešte teplé, s obľúbenou nátierkou, šunkou a čerstvou zeleninou. Vyskúšate túto dobrotu zo severu? :-)
Potrebujeme:
300 g zemiakovej kaše
50 ml slnečnicového oleja
1 vajce (prípadne 2 menšie)
½ lyžičky soli
150 g hladkej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Na posypanie:
Rascu
Sezamové alebo ľanové semienka
Postup:
Zemiakovú kašu zmiešame s olejom a ½ rozšľahaného vajíčka. Nakoniec vmiešame múku so soľou a vypracujeme cesto.
Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm. Z cesta formujeme jednotlivé placky, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Placky potrieme zvyšným rozšľahaným vajíčkom a a posypeme rascou alebo semienkami.
Pečieme pri teplote 225 stupňov cca 10-15 minút.
Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)