Tento recept sa značne odlišuje od klasickej plnenej papriky. Okrem toho, že paprika sa spolu s náplňou pečie a nevarí sa v omáčke, tento recept neobsahuje mäso, na ktoré sme v klasickej verzii zvyknutí. To však neznamená, že si ho do prípravy nemôžete doplniť – pokojne môžete vyskúšať kuracie alebo mleté hovädzie mäso. Vynikajúca je však aj táto „bezmäsitá verzia“. Určite stojí za vyskúšanie. :-)
Potrebujeme:
4 ks červenej papriky
1 cibuľu
6-8 ks zemiakov
1-3 cesnakové strúčiky
1 lyžicu rastlinného oleja
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
150 ml mlieka
100 – 150 ml vývaru
150 g strúhaného syra
2 lyžice nakrájaných sušených paradajok (môžeme nahradiť paprikou)
10 g zelených byliniek podľa chuti (petržlenová vňať, zelenú cibuľku, tymián, bazalku…)
Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
Najskôr je potrebné vyčistiť papriky. Môžeme si pomôcť lyžičkou.
Aby bola paprika skutočne lahodná a mäkká, dáme ju do slanej vody a varíme 3 minúty. Ak nám však nevadí, keď je paprika trošku tvrdšia, tento krok môžeme vynechať. Po 3 minútach papriku vyberieme a necháme vyschnúť.
Teraz si pripravíme zemiaky. Umyjeme ich, ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
Cibuľu a cesnak očistíme a nasekáme najemno. Potom osmažíme na rastlinnom oleji dozlatista.
Potom pridáme zemiaky, mlieko a vývar. Zmes dochutíme soľou a korením – môžeme pridať vetvičku tymianu. Zmes varíme na miernom plameni cca 15 minút. Zemiaky by mali byť mäkké, nie však celkom rozvarené.
Následne k zmesi pridáme zelené bylinky a sušené paradajky. Ešte chvíľu môžeme povariť, avšak dávame pozor, aby sa nám zemiaky celkom nerozvarili na pyré.
Nakoniec pridáme 1/2 syra, premiešame a zmes naplníme do pripravených paprík. Papriky preložíme do zapekacej misy.
Posypeme zvyšným syrom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 170 stupňov približne 20-25 minút.
Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: povar