Tento recept na paprikáš robím už celé roky. Namiesto zdĺhavých postupov som verná tejto zjednodušenejšej verzii. A ako prílohu máme najradšej tieto mäkučké krupicové knedličky, ktoré pridávam bežne aj do rýchlych polievok.
Potrebujeme:
3 lyžice oleja
1 cibuľu nakrájanú nadrobno
1 celé kurča – rozporcované (ja používam mäsko aj s kožou)
2 lyžice sladkej papriky
3 slepačie bujóny
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vodu
Soľ
Ďalej budeme potrebovať na omáčku:
350 ml kyslej smtoany
200 ml vody
3 lyžice hl. múky
3 lyžičky soli
Na knedličky:
175 g polohrubej múky
175 g krupice
40 g masla
1 vajce
Soľ
Postup:
Na oleji opražíme cibuľku a necháme chvíľu podusiť. Potom pridáme papriku a dobre premiešame. Pridáme aj osolené kuracie mäsko a premiešame so zmesou papriky a cibuľky. Zalejeme vodou tak, aby mäsko pokrývala a necháme variť pod pokrievkou. Keď sa voda zvarí, pridáme aj bujón (tekutiny v hrnci by malo byť približne toľko, aby na každý bujón vychádzala asi 1 šálka vody. Varíme 25 minút.
Medzitým si prirpavíme omáčku: smotanu zmiešame s vodou a múkou, rozmiešame, aby nám vznikla jemná hladká zmes. Keď je kuracie mäsko uvarené, vyberieme ho z hrnca a aj šťavu zložíme z plameňa. Do zmesi postupne vmiešame smotanovú omáčku a následne opäť preložíme na plameň, pričom stále miešame. Necháme prevariť.
Potom kuracie kúsky opäť vložíme do omáčky, všetko krátko prevaríme (aby sa múka nebola surová) a môžeme podávať.
Múku zmiešame s krupicou a trochou soli, pridáme vajce, maslo a vodu podľa potreby. Vypracujeme jednotné cesto z ktorého „hádžeme“ jednotlivé halušky do vriacej slanej vody. Keď halušky vyplávajú na povrch, halušky sú hotové. Radšej si pripravte viac cesta a halušky robte postupne, najlepšie sú čerstvé!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
foto: reprofoto justapinch