Z tejto zmesi pripravujem aj fašírky a ďalšie pochúťky z mletého mäsa, ale sekaná je naša úplne najobľúbenejšia. Základom je do zmesi nemiešať celé vajcia a tiež pridať orestovanú mrkvu – sú to len malé zmeny, no na výsledok majú veľký vplyv, verte mi!
Mleté mäso používam najmä hovädzie a vždy si ho radšej meliem doma sama. Použiť však môžete aj zmes hovädzieho a bravčového, alebo len bravčové, ak ste zvyknutí.
Potrebujeme:
1 kg mletého mäsa
250 g bieleho pečiva
500 ml mlieka
2 bielky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 väčšiu cibuľku
1 mrkvu
2 strúčiky cesnaku
3 lyžice bravčovej masti (nie kopcovité)
Zväzok petržlenovej vňate
Soľ, čierne korenie
Ak používate prepeličie vajcia tak 14 kusov, ak obyčajné tak polovicu – 7 kusov
Postup:
Biele pečivo (ideálne rožky alebo toasty, ktoré nemajú hrubú kôrku), namočíme do mlieka, potom vymačkáme a ja zvyknem ešte aj zomlieť v mlynčeku, v ktorom som si namlela mäso (ide zároveň o skvelý tip, ako vyčistiť mlynček od mäsa).
Na bravčovej masti speníme nakrájanú cibuľku, pridáme aj nastrúhanú mrkvu a spolu restujeme 4 minúty, tesne pred koncom pridáme aj nadrobno nakrájaný cesnak.
Zmes necháme chladnúť a zatiaľ si z bielkov ušľaháme sneh a vmiešame ho do mletého mäsa. Primiešame aj vychladnutú zeleninu, chlieb, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a dochutíme soľou a korením.
Zmes preložíme na plech vystlaný papierom a vytvarujeme do tvaru bochníka. Do zmesi potom rovnomerne zapichneme vajcia uvarené natvrdo tak, aby boli celkom ponorené v mäsovej zmesi.
Povrch rolky potrieme trochou oleja alebo roztopenou masťou a zľahka zabalíme do papiera na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov 40-50 minút. Potom papier odkryjeme a pečieme ešte 15 minút. Necháme chvíľu vychladnúť a krájame ostrým studeným nožom.
zdroj:liveinternet