Vynikajúci makový koláčik, taký, aký vedeli len naše babičky. Z jediného plátu jemného cesta a tej najlepšej makovej náplne, akú si len viete predstaviť. Ochutnajte, je výborný!
Potrebujeme:
Na cesto:
50 g masla
½ šálky mlieka
½ lyžice cukru
Špetku soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
350 g polohrubej múky
1 vajce
Náplň:
250 g celého maku
150 g cukru
150 g masla
Postup:
Mak nasypeme na suchú panvicu a opekáme, kým neucítime peknú makovú vôňu. Zložíme z plameňa. Odstránime z tepla a zmiešame so 150 g cukru.
Na cesto zmiešame cukor s rozpusteným maslom a soľou. Pridáme mlieko a vymiešame jednotnú zmes. Potom pridáme vajíčko, opäť premiešame a nakoniec postupne vmiešame aj preosiatu múku. Vypracujeme cesto, ktoré je tuhšie a nelepí sa na ruky.
Cesto rozvaľkáme na pracovnej doske na hrúbku nie viac ako 3 mm. Rozpustíme si 150 g masla a rozvaľkaný plát potrieme. Potom na cesto rovnomerne nasypeme zmes maku a cukru. Vezmeme okraje cesta a preložíme ich smerom do stredu. Opäť dobre potrieme maslom, posypeme makom a cukrom a preložíme na polovicu. Opäť potrieme maslom a posypeme zvyšnou náplňou – cesto preložíme na polovicu – tentokrát zhora nadol. Preložíme na plech vystlaný papierom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 – 200 stupňov asi 20-30 minút.
Necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)