Dlho-predlho som hľadala alternatívu k vyprážanému syru, ktorý by som jedla pokojne aj každý deň. Keďže sa však snažím žiť o niečo zdravšie, hľadám zdravšie alternatívy, ktoré však chutia aspoň tak dobre, ako originál. Ochutnala som tento recept a môžem povedať, že ma nesklamal. Neobsahuje žiadnu múku, strúhanku a pripravíte ho celkom bez vyprážania. Je to dobrota, odporúčam!
Postup:
1 hlávku karfiolu rozdelenú na ružice
1 veľké vajce
½ šálky najemno nastrúhaného parmezánu alebo iného syra
1 lyžičku korenia (zmes bazalky, oregana, soli a čierneho korenia)
2 plátky syra s nižším obsahom tuku
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postup:
Rúru nastavíme na 220 stupňov. Karfiol vložíme do mixéra a rozmixujeme tak, aby sme získali hmotu podobnú ryži. Teraz máte na výber, zmes môžete opraviť v mikrovlnke, alebo na pare – na pare jednoducho naparujeme domäkka a následne pomocou utierky vymačkáme prebytočnú tekutinu. Ak sa rozhodneme pre úpravu v mikrovlnke, preložíme do misky a vložíme do mikrovnky na 2 minúty.
Karfiolovú hmotu potom vyberieme, premiešame a vložíme do mikrovlnky na ďalšie 3 minúty. Vyberieme a opäť premiešame – karfiol je takmer uvarený. Opäť vložíme do mikrovnky na ďalších 5 minút. V tomto momente si môžete všimnúť, že karfiol je na dotyk stále vlhký – my však potrebujeme, aby sa vlhkosť dostala z karfiolu von-vložíme preto ešte na posledných 5 minút do mikrovlnky – karfiol bude stále mierne vlhký, alebo bude už na pohľad vyzerať suchšie. Pokiaľ naparujete, nezabudnite teda poriadne vymačkať vodu.
Necháme vychladnúť, pridáme vajce, parmezán, korenie a premiešame. Rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú navrstvíme na plech vystlaný papierom. Hrúbka by mala byť asi 1,5 cm. Pečieme asi 15-18 minút – alebo, kým povrch nie je zlatistý. Potom medzi dve placky jednoducho vložíme plátok syra a necháme ešte chvíľu v rúre, kým sa syr rozpustí.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: ripost