Levanduľa je za svoje liečivé a blahodárne účinky na ľudské zdravie a psychiku, považovaná za fialový zázrak. Hovorí sa, že už len pohľad na ňu dokáže upokojiť rozbúrenú myseľ a zahnať stres. Možno na tom predsa len niečo bude, keďže zakvitnuté provenskálske polia sú každoročne jedným z najnavštevovanejších miest v celej Európe. Vedeli ste však, že nie je vôbec jedno, kedy levanduľu zbierate? Ak to urobíte správne, levanduľa bude najliečivejšia a teda aj najsilnejšia a najzdravšia.
Správny čas zberu je dôležitý!
Pestovatelia levandule vám prezradia jednoduchý spôsob, ako zistiť, že je levanduľa pripravená na zber.
Správny čas v našich zemepisných šírkach nastáva koncom júna a začiatkom júna (samozrejme závisí to od počasia ale aj od toho, či je lokalita na severe, alebo juhu).
Druhým krokom je pozorne si prezrieť kvietky. Je dôležité, aby bol celý „klas“ už zakvitnutý, pričom horné rady kvietkov sú v plnom kvete, zatiaľ čo spodné sú už uschnuté. Práve vtedy je obsah silíc najvyšší a je teda aj ten pravý čas na zber. Dávajte si však pozor aj na to, kedy zbierate. Teplota a slnečné svetlo má na obsah silíc v rastline zásadný vplyv.
1. zbierame počas slnečného suchého teplého dňa (nie keď prší, alebo je veľmi silný vietor)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2. zbierame počas poludnia, vtedy, keď je teplota najvyššia.
Ako levanduľu správne uchovávať?
Z levandule zbierame vrchnú časť, ktorá by mala byť dlhá asi cca 15 cm. Rozložíme na papier na pečenie a necháme dobre usušiť (ak necháte sušiť v spálni, levanduľa vám krásne prevonia celú izbu a privodí zdravý spánok). Keď je dostatočne vysušená, kvety strhneme zo stonky a uchovávame v uzatvárateľných dózach. Stonky nevhyhadzujte, ale odložte ich na zimné mesiace. Keď ich pridáte do ohňa, postarajú sa o krásnu vôňu.
Levanduľu môžete využívať na výrobu čajov, limonád, tinktúr či olejov. Môžete ju pridávať do kúpeľa, alebo uložiť do plátenného vrecka a vložiť do skrine či komory, kde odplaší mole a bude šíriť krásnu vôňu.
Levanduľová limonáda, ktorá zaženie stres
Potrebujeme:
3/4 šálky medu
12 šálok studenej vody
1-2 kvapky levanduľového oleja
1 polievkovú lyžicu sušenej levandule
1 šálku čerstvej citrónovej šťavy
Ľad
Vetvičky levandule na ozdobu
Podávame s kolieskom citróna.
Postup:
Všetko stačí zmiešať vo väčšom džbáne a môžeme podávať. :-)
Levanduľový olej
Potrebujeme:
Sušené kvety levandule
Olej (môžeme použiť olivový, mandľový, ľanový, repkový, orechový…)
Voliteľné: niekoľko kvapiek vitamínu E, ktorý predĺži trvanlivosť oleja
Postup:
Sušené kvety levandule jemne rozdrvíme – môžeme použiť mažiar alebo postačí aj obyčajná lyžica.
Rozdrvené kvety preložíme do menšej uzatvárateľnej nádoby a zalejme olejom tak, aby boli kvety celkom zaliate. Olej by mal siahať 2-2,5 cm od okraja pohára.
Pohár uzavrieme a uložíme na miesto s dostatočným prísunom slnečných lúčov (napríklad na parapetu) a necháme lúhovať 48 hodím.
Po uplynutí tohto času olej scedíme cez plátno a olej skladujeme v uzatvárateľnej nádobe z tmavého skla. Skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
Poznámka: Do vylúhovaného oleja môžeme pridať niekoľko kvapiek vitamínu E, čím predĺžime trvanlivosť oleja. Aj bez pridania tohto vitamínu olej pri správnom skladovaní (na tmavom, chladnejšom mieste, vydrží celé mesiace). Trvanlivosť závisí aj od čerstvosti oleja, ktorý ste na prípravu použili.