Vyskúšala som a hoci som tomu cestu neverila, sú vynikajúce – mäkučké a vláčne. Dokonca, skvele aj na druhý deň.
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
200 ml kyslej smotany
1 bal. prášku do pečiva
200 ml mlieka
1 lyžica kr. cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
100 ml rastlinného oleja
1 lyžičku soli
1 kocku čerstvého droždia
Náplň:
Džem, tvaroh,Nutella ….
Na potretie:
1 žĺtok + 1 lyžicu teplého mlieka
Postup:
Z teplého mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Počkáme 10-15 minút, kým vyjde a potom zmiešame s ostatnými prísadami tak, aby sme vypracovali hladké cesto bez hrudiek. A teraz príde tá zmena oproti klasickému kysnutému cestu. S týmto cestom totiž pracujeme hneď, netreba čakať, kým vykysne!
Cesto rozdelíme na pracovnej doske na 4 časti a každú rozvaľkáme do tvaru kruhu s hrúbkou cca 0,5 cm. Kruh narežeme na osminky a na širšiu časť dáme 1-2 lyžičky náplne. Zrolujeme a okraje pri náplni ešte založíme, aby ostala vo vnútri a nevytiekla na plech.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra zahreje necháme podrásť (stačí aj 15 minút). Potom potrieme žĺtkom rozmiešaným s teplým mliekom a pečieme pri teplote 180 stupňov, kým povrch rožtekov nie je zlatistý.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)