Brávam na výlety, dovolenky a samozrejme doma mám vždy zopár pohárov poruke. K čerstvému chlebíku nič lepšie nepoznám. Je výborná!
Potrebujeme:
5 ks cibule
1,5 kg bravčového bôčika
1,5 kg bravčového pliecka
1 kg hydinových pečienok
1 lyžicu soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 lyžičku mletého čierneho korenia
8 strúčikov cesnaku
Hrsť-dve mandlí
Brusnice
Postup:
Mäso (bôčik aj pliecko) umyjeme, osušíme a nakrájame na kúsky. Mäso osolíme a vložíme do väčšieho pekáča (pekáč si môžeme vymastiť trochou masti). K mäsu pridáme ošúpané strúčiky cesnaku (celé) a očistenú cibuľu prekrojenú na štvrtinky. Podlejeme vodou, vložíme do rúry vyhriatej na 180-190 stupňov a pečieme pri teplote 180-190 stupňov, kým mäso nie je mäkké.
Kým sa mäso pečie, pripravíme si pečienku. Dôkladne ju očistíme a zomelieme na mäsovom mlynčkeu a odložíme do chladničky. Upečené mäso spolu s cibuľou, cesnakom aj výpekom taktiež zomieleme v mlynčeku. Zmiešame s pečienkou a pridáme aj hrsť – dve pomletých mandlí a prípadne aj hrsť brusníc. Nezabudneme ani na soľ a korenie. Ak chceme, aby bola zmes ešte jemnejšia, jednoducho ešte rozmixujeme ponorným mixérom. Zmes sa vám môže zdač príliš hutná, vtedy stačí pridať trochu masti a bude sa lepšie rozotierať. Takto upravenú mäsovú zmes Navrstvíme do čistých pohárov na zaváranie (nie doplna asi 4-5 cm od vrchu). Pevne zavrieme a sterilizujeme 90 minút.
Potom necháme dobre vychladnúť a odležať niekoľko dní, predtým, ako otvoríme prvý pohár. Podávame s čerstvým pečivom.
zdroj: prl-kuchniadanusi