To najlepšie som našla takpovediac doma. Recept na jogurt tak, ako ho pripravovala naša babička. Keď som ochutnala, hneď som si na tú chuť spomenula. Vrelo odporúčam!
Potrebujeme:
1 l mlieka
1 téglik bieleho jogurtu, ktorý máte radi
Postup:
Mlieko nalejeme do hrnca, preložíme na plameň a zahrievame za stáleho miešania lyžicou, kým sa na vrchu nevytvorí pena, nevaríme (teplota by mala byť asi 80 stupňov)!
Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť, sem-tam premiešame, aby sa na povrchu nevytvorila koža.
Teraz si rúru predhrejeme na 50 stupňov.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Keď je mlieko teplé, odoberieme trochu do misky, pridáme jogurt a dobre premiešame. Potom túto zmes prelejeme k zvyšnému mlieku a premiešame.
Zmes naplníme do skleneného pohára na zaváranie a zavrieme.
Pohár vložíme do rúry a hneď vypneme. Po hodine opäť zapneme rúru, necháme vyhriať a vypneme. Je dôležité, aby bol jogurt celý čas v rúre bez toho, aby ste ju otvárali. Tento proces opakujeme 6 x (teda potrebujeme asi 6 hodín, prípadne môžete nechať až 8, ja nechávam 5-6 hodín).
Teraz je jogurt hotový a stačí ho nechať dobre vychladiť. Ak chcete extra hustý jogurt, zmes preložíme na sitko, ktoré sme si vystlali gázou. Sitko samozrejme musíme mať v miske, kam bude odtekať tekutina. Necháme cez noc a ráno máme extra hustý jogurt. Tento jogurt však môže byť pre vás až príliš hustý – ja preto robím pol na pol a potom jednoducho zmiešame redší s hustejším. Jogurt skladujem v sklenených pohároch v chladničke. Vydrží asi týždeň.