Najlepšia domáca cuketová zmes: Na hrianky alebo s čerstvým pečivom je neprekonateľná!

Perfektná na hrianky, s čerstvým pečivom alebo aj do omáčok či polievok. Vždy v lete pripravím z väčšej dávky a máme skvelú domácu pochúťku na celý rok.
[mashshare]

Perfektná na hrianky, s čerstvým pečivom alebo aj do omáčok či polievok. Vždy v lete pripravím z väčšej dávky a máme skvelú domácu pochúťku na celý rok.

Potrebujeme:

1,5 kg cukety

6 ks papriky

6 cibúľ

6 strúčikov cesnaku

3-5 ošúpaných rajčín

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Na ochutenie:

5 lyžíc sójovej omáčky

Domáci kečup alebo paradajkový pretlak (dávam od oka asi 200 g)

2 lyžičky cukru

1 lyžičku mletého zázvoru

Soľ, čierne mleté korenie a pálivú papriku podľa chuti

Rastlinný olej

2 ks bobkového listu

Postup:

Rajčiny, papriku a cesnak (okrem cibuľky) očistíme nakrájame a zomelieme v mlynčeku na mäso. Cuketu si zomelieme zvlášť (predtým som ju ošúpala a zbavila jadra). Vo väčšom hrnci rozpálime olej a opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Na cibuľku najskôr pridáme cuketu a krátko spolu dusíme, potom pridáme aj ostatnú zeleninu a napokon aj kečup, soľ a koreniny – zmes ochutnávame a podľa toho pridávame ďalšie chute.

Dusíme 20 minút na strednom plameni a ešte horúcu zmes plníme do čistých pohárov. A následne 20 minút sterilizujeme. Potom obrátime hore dnom, necháme vychladnúť a skladujeme na tmavom mieste.

Zmes môžete pred sterilizáciou rozmixovať, my však máme radi aj s kúskami zeleniny. :-)

[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes