Starý recept na výborný makový závin, ktorý vyzerá ako torta.
Potrebujeme:
250 g polohrubej múky
1 vajce
25 g čerstvého droždia
235 ml mlieka
55 g kr. cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
25 g masla
55 ml oleja
štipku soli
Náplň:
1 šálka celého maku
Mlieko
Cukor podľa chuti
Postup:
Do teplého mlieka pridáme droždie 1 lyžicu cukru a necháme vyjsť kvások. Do inej misky preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, soľ, olej, zmäknuté maslo, vajce, kvások a vypracujeme cesto. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Na náplň si mak povaríme v osladenom mlieku, aby zmäkol. Potom necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika – hrúbka cca 0,5 cm.
Na cesto rovnomerne navrstvíme náplň. Zavinieme a závin stočíme tak, aby sa oba konce dotýkali. Preložíme na pelch vystlaný papierom na pečenie. Teraz vezmeme nožnice (ostré a pomastené olejom) a závin nastriháme (viď. obrázok). Nastrihnuté pásiky rozložíme striedavo na obe strany – vďaka tomu nám vznikne pekný tvar.
Necháme 20 minút podkysnúť. Potrieme vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)