Osteoporóza – (riedke kosti) je ochorenie látkovej výmeny kostného tkaniva, ktorá sa prejavuje ubúdaním množstva kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kosti, čo vedie k oslabeniu pevnosti kosti a tým k zvýšenej lámavosti.

U pacientov s osteoporózou sa vyskytuje zvýšené riziko zníženia výšky medzistavcových platničiek, zlomenín bedier, zápästia a stavcov, ako aj chronickej bolesti.
S pribúdajúcim vekom kostná hmota v tele postupne ubúda a preto je veľmi dôležitá sekundárna prevencia.
Presná príčina vzniku osteoporózy nie je úplne známa a svoju rolu zohráva aj genetika.
V rámci prevencie je však veľmi dôležitý aj životný štýl, v ktorom významnú úlohu zohráva najmä:

- dostatočný prívod vápnika, horčíka, vitamínu D a stopových prvkov
- dostatok pohybu a pozitívny vzťah k fyzickej aktivite
- obmedziť prísun alkoholu, kofeínu a vyhýbať sa fajčeniu
Aby mali vaše kosti všetko, čo potrebujú, s pribúdajúcim vekom sa zamerajte predovšetkým na týchto 7 vecí.
1. Pohyb
Pokiaľ vám to zdravotný stav umožňuje, pohyb je najvhodnejším podnetom k činnosti buniek tvoriacich kosť a tým pádom aj skvelou prevenciou proti rednutiu kostí.

Pohyb je podľa lekárov dôležitý aj v štádiu, kedy sa u vás už objavili príznaky osteoporózy.
Zvoliť treba ľahšiu formu pohybu, napríklad ľahšiu turistiku, cestné bicyklovanie, či chôdzu do schodov.
Optimálna je pravidelná pohybová aktivita aspoň pol hodinu denne, 3 – 5 krát za týždeň.
2. Mliečne výrobky
Pri prevencii proti osteoporóze je dôležitý predovšetkým dostatočný prísun vápnika. Bohatým zdrojom sú nesladené jogurty, syry a mlieko.

3. Vitamín D
Tak ako vápnik, aj vitamín D je rovnako dôležitý pre naše kosti. Zabezpečíte si ho najmä konzumáciou mastnejších rýb.
Skvelým zdrojom je napríklad losos. V jednej porcii lososa (100 gramov) nájdeme približne 361 – 685 IU vitamínu D.
Významným zdrojom vitamínu D sú aj slede a sardinky, a tiež olej z tresčej pečene.
4. Vaječný žĺtok

Ak ryby nepatria medzi vaše obľúbené pokrmy, nezúfajte. Dostatočný prísun vitamínu D si zabezpečíte aj konzumáciou vaječných žĺtkov. Vajcia celkovo patria medzi jednu z najzdravších potravín na svete.
Zatiaľ čo väčšina vaječných bielkovín sa nachádza v bielku, tuky, vitamíny a minerály nájdeme hlavne v žĺtku.
Ideálne je, ak máte možnosť kúpy vajec z domáceho chovu. Sú síce drahšie, ale dodajú vám oveľa väčšie množstvo živín, než vajcia kúpené v supermarkete.
5. Huby

V prevencii proti osteoporóze vám pomôžu aj huby.
Dbajte však o to, aby huby pochádzali z prírody.
Rovnako ako u ľudí, tak aj u húb platí, že si vytvárajú vitamín D vtedy, keď sú vystavené účinkom UV žiarenia zo slnka. Komerčne pestované huby často rastú v tme a preto obsahujú len veľmi málo vitamínu D2.
6. Brokolica

Vápnik nájdete aj v zelenine.
Brokolica je považovaná za kráľovnú vo svete zeleniny, pretože obsahuje vitamíny, minerály a stopové prvky, ktoré sú nesmierne dôležité pre ľudský organizmus.
Jej pravidelnú konzumáciu odporúča väčšina svetovo uznávaných odborníkov na výživu, i lekárov.
Z minerálov obsahuje najmä horčík, zinok a fosfor, ďalej obsahuje vitamíny A, C a K a je tiež bohatá na vápnik.
7. Mandle

Pri tvorbe vášho jedálnička by ste nemali zabúdať ani na orechy. V tomto prípade vyzdvihneme predovšetkým mandle.
Obsahujú najvyšší podiel cenných živín spomedzi všetkých orechov.
Sú bohaté na vlákninu, vápnik, zinok, železo, selén, meď, horčík, fosfor, draslík, sodík, mangán, luteín, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, E.
V súvislosti s akýmkoľvek zdravotným problémom platí, že najlepšou prevenciou je zdravý životný štýl.
Platí to aj v prípade osteoporózy. Dôležité sú tiež preventívne prehliadky u praktického lekára a ľudom (najmä ženám) po 50-tke sa odporúča aj denziometria.
Je to jednoduché a bezbolestné vyšetrenie, ktoré trvá len pár minút. Vďaka nemu lekár odhalí aj začínajúcu osteoporózu.




















