Jedzte ju čo najčastejšie: Najlepšia náhrada zemiakov!

V dnešnej dobe, keď sa čoraz viac zaujímame o nové chute a zdravšie alternatívy, stojí za pozornosť exotická ingrediencia menom kolokázia jedlá. 

Táto hľuza sa na našich stoloch objavuje stále častejšie, najmä vďaka svojim nutričným hodnotám a univerzálnosti v kuchyni.

Čo je vlastne kolokázia a prečo sa ju oplatí zaradiť do jedálnička?

 

 

Viac sa dozviete v tomto článku vďaka portálu pysznosci.

Čo je kolokázia?

Kolokázia jedlá (Colocasia esculenta) je tropická rastlina s jedlým koreňom.

 

 

Tento koreň má krémovú dužinu, často s jemnými fialovými škvrnami, a jeho chuť pripomína orechy.

Po stáročia sa pestuje v Ázii a Afrike, kde je súčasťou tradičnej kuchyne.

Vďaka svojej jemnej chuti a konzistencii sa  čoraz viac dostáva aj do medzinárodných receptov a získava si obľubu aj u nás.

 

 

Prečo zaradiť kolokáziu do jedálnička?

Bohatá na živiny

Kolokázia je bohatým zdrojom sacharidov, vlákniny, vitamínov C a E, draslíka, horčíka a železa.

 

 

Tieto živiny prispievajú k posilneniu imunitného systému, zdraviu srdca a celkovému pocitu vitality.

Podpora trávenia

Vysoký obsah vlákniny napomáha správnemu fungovaniu tráviaceho systému a poskytuje pocit sýtosti, čo môže byť prospešné pre tých, ktorí dbajú na svoju váhu.

 

 

Univerzálne využitie

Kolokázia je nesmierne všestranná a môže sa pripraviť na mnoho spôsobov – variť, piecť, vyprážať alebo dusiť.

Je vynikajúcou náhradou zemiakov v tradičných jedlách, ako sú zemiakové pyré či zemiakové šaláty, no môže byť aj súčasťou kreatívnych dezertov.

 

 

Ako si vybrať a skladovať kolokáziu?

Pri jej nákupe by ste mali dbať na to, aby bola hľuza pevná, bez známok poškodenia či zafarbenia.

Šupka by mala byť suchá a neporušená.

Skladujte ju na chladnom a suchom mieste, mimo dosahu priameho slnečného žiarenia, aby si zachovala svoju čerstvosť čo najdlhšie.

 

 

Nápady na recepty

Pyré

Hladké, krémové pyré je vynikajúcou alternatívou k tradičnému zemiakovému pyré.

 

 

Podávajte ho s mäsom, rybami alebo zeleninou pre exotickejší nádych.

Chipsy

Tenko nakrájané plátky kolokázie, vyprážané do chrumkava, sú zdravým a chutným občerstvením.

Polievky 

Kolokázia dodá hustotu a krémovú textúru do rôznych polievok, čím ich ešte viac obohatí o chuť a výživové hodnoty.

Dezerty

Kolokázia môže byť súčasťou sladkých pokrmov, ako sú pudingy, zmrzliny alebo koláče, vďaka svojej jemnej a krémovej konzistencii.

 

 

Je skutočnou perlou medzi exotickými ingredienciami, ktorá obohacuje jedálniček nielen svojou chuťou, ale aj nutričnými hodnotami.

Ak hľadáte nové kulinárske inšpirácie a chcete rozšíriť svoj jedálniček o niečo zdravé a chutné, kolokázia je ideálnou voľbou.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie