Pridávam to do každého jedla: Cholesterol túto prísadu doslova neznáša!

Pravidelná konzumácia tejto potraviny pomáha chrániť srdce, pečeň a metabolizmus tukov – a cholesterol ju doslova „neznáša“.

V dnešnej dobe, keď sa vysoký cholesterol stal jedným z najčastejších zdravotných problémov, si čoraz viac ľudí uvedomuje, že cesta k zdravému srdcu vedie cez tanier.

 

 

Niektoré potraviny majú mimoriadnu schopnosť znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a zároveň posilňovať cievy i celkovú vitalitu organizmu.

Jedna z nich sa pritom nachádza v každej kuchyni a možno ju jednoducho pridať do polievok, šalátov či teplých jedál.

Jej pravidelná konzumácia pomáha chrániť srdce, pečeň a metabolizmus tukov – a cholesterol ju doslova „neznáša“.

 

 

Čo treba pridať do jedla?

Hrsť byliniek síce zvýrazňuje chuť, ale chválu lekárov si získava obyčajný cesnak.

Štúdia z roku 2024 ukazuje, že pravidelná konzumácia tohto „stripčeka alicínu“ môže znížiť hladinu zlého LDL cholesterolu až o 10 percent.

Účinok je badateľný už po niekoľkých týždňoch.

Prečo tak výrazne ovplyvňuje cholesterol?

 

 

Alicín, ktorý sa produkuje pri drvení strúčikov cesnaku, inhibuje enzým HMG-CoA reduktázu – ten istý enzým, na ktorý pôsobia statíny.

To umožňuje cesnaku znižovať hladiny LDL a triglyceridov a mierne zvyšovať HDL.

Zlúčeniny síry v cesnaku tiež pôsobia ako antioxidanty, ktoré chránia LDL pred oxidáciou a hromadením v tepnách.

Cesnak preto môže podporovať farmakologickú liečbu alebo môže byť prvým krokom v terapii.

Ako ho pridať do jedla?

 

 

Najviac alicínu získate tak, že strúčik rozdrvíte a chvíľu počkáte, kým ho pridáte do jedla.

Enzým alináza účinkuje chvíľu. Varenie nad 60 °C deaktivuje časť látky, preto sa oplatí pridať cesnak na konci varenia alebo ho jesť surový – napríklad v omáčkach a dresingoch.

Ak vám vôňa prekáža, dobrou voľbou sú kapsuly s extraktom zo staršieho cesnaku, pretože ich účinnosť je porovnateľná – ideálne v dávke 600 – 1200 mg denne.

Ako znížiť cholesterol pomocou strúčika denne – praktické tipy

Začnite s jedným surovým strúčikom denne – pozorujte reakciu svojho tráviaceho systému.

 

 

Ak je tolerancia dobrá, zvýšte dávku na dva strúčiky.

Rozdrvte cesnak 10 minút pred jedlom – tým sa alicín aktivuje.

Jedzte ho s trochou olivového oleja – tým sa zlepší vstrebávanie účinných látok.

Kombinujte cesnak s vlákninou (zelenina), sterolmi (orechy) a omega-3 (ryby).

Táto kombinácia funguje účinnejšie ako jedna zložka.

Ak po troch mesiacoch nevidíte žiadne zlepšenie, poraďte sa so svojím lekárom – cesnak môže byť užitočný, ale nie vždy stačí ako jediný „liek“ na vysoký cholesterol.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie