Uskladnite si petržlenovú vňať zo záhrady na zimu.
Vďaka tejto metóde bude ako čerstvo odtrhnutý, nestratí živiny, farbu, vôňu, ani chuť.
Pri varení ho určite v zime oceníte.
Príprava je veľmi rýchla, takže sa naozaj oplatí urobiť si zásoby.
Okrem toho, že je petržlenová vňať výborná do polievok, je aj veľmi zdravá a môžete si z nej pripraviť napríklad aj liečivý čaj.
Účinky petržlenovej vňate na zdravie
Podporuje trávenie
Urýchľuje metabolizmus
Podporuje vylučovanie žlče
Odstraňuje plynatosť
Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
Prečisťuje cievy
Močopudné účinky
Odvodňuje nadbytočnú vodu
Prečisťuje obličky a močové cesty
Prečisťuje dýchacie cesty
Odhlieňuje počas choroby
Petržlenová vňať ako čerstvá aj počas zimy – jednoduchá metóda, ako ho uchovať
Potrebujeme:
čerstvo natrhanú petržlenovú vňať
1 l octu
2 – 3 ČL soli
zaváraninové poháre s viečkom
Postup:
Vňať najskôr dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou.
Po umytí odstránime zo stonky všetky listy. Dáme ich do misky.
Vysušíme papierovými utierkami.
Teraz si umyté a usušené lístky vložíme do čistého pohára.
Pohár nemusí byť sterilizovaný.
Keď máme pohár naplnený lístkami, nasypeme soľ.
Navrch položíme 2 – 3 hrubé stonky.
Tie obsah dobre zafixujú. Všetko zalejeme octom.
Ocot lejeme, kým pohár nie je plný.
Pevne uzavrieme viečkom.
Skladujeme na tmavom a chladnom mieste, napríklad v špajze.
Po otvorení uskladníme pohár v chladničke.
Hotovo.
Veľa šťastia!