Kto ju používa, nemusí sa bávať kíl navyše, vysokého krvného tlaku ani slabej imunity.
Zázrak cennejší ako citróny či cesnak
Zelerová vňať vyniká ako mimoriadne výživná zelená časť rastliny, ktorá často končí v odpade – neprávom.
Oproti citrónom aj cesnaku ponúka vyšší obsah vitamínu A (vo forme beta-karoténu), vitamínu K a kyseliny listovej (vitamín B9), ktoré sú dôležité pre krvotvorbu, zdravie kostí a správnu funkciu imunitného systému.
Okrem toho obsahuje množstvo chlorofylu, ktorý má silné detoxikačné účinky a pomáha čistiť pečeň aj krv. Na rozdiel od citrónov, ktoré sú bohaté najmä na vitamín C, zelerová vňať ponúka širšie spektrum výživných látok vrátane dôležitých minerálov ako draslík, vápnik a horčík.
Hoci cesnak je známy pre svoje antibakteriálne a antivírusové účinky vďaka zlúčenine alicín, zelerová vňať pôsobí jemnejšie na tráviaci trakt a je vhodná aj na každodennú konzumáciu bez výrazného zápachu či podráždenia žalúdka.
Jej obsah flavonoidov ako luteolín a apigenín prispieva k znižovaniu zápalov v tele a podporuje regeneráciu pečene, čo ju robí výnimočnou medzi bežnou zeleninou.
Vďaka svojej ľahkosti, sviežosti a vysokému obsahu vlákniny zelerová vňať predstavuje všestranný doplnok výživy, ktorý v mnohých smeroch konkuruje aj známejším superpotravinám ako citrón či cesnak.
Ako zberať zelerovú vňať?
Zberáme ju priebežne počas celej vegetácie do príchodu mrazov, a to orezávaním.
Namiesto orezaných dorastú nové listy.
Dôležité je stopky odrezať nad zemou – buď postupne alebo naraz.
Zdravé stopky zeleru majú v hornej časti šírku 2 centimetre a v dolnej 4 až 7 centimetrov.
Vňať zeleru skladujeme rovnako ako petržlenovú – mrazením, solením alebo konzervovaním v soli.
Odvodňuje
Keď sa vám usádza voda v tele, tak automaticky opuchnete.
Najviac to vidieť na nohách a tvári, no pokiaľ sa tento problém zanedbáva, prenesie sa to aj na zvyšok postavy.
Kvôli tomu nielen vyzeráte ťažšie, ale sa vám v tele udržiavajú aj zbytočné kilogramy naviac.
Vtedy potrebujete nájsť potraviny, ktoré vás prirodzene odvodňujú a zlepšia tak aj činnosť obličiek.
Pripravte si čaj z čerstvej zelerovej vňati a vypite ho čo najteplejší. Potrebujete aspoň pol litra, aby bol účinok stopercentný.
Na chudnutie možno lepšia ako tabletky
Zelerová vňať je skvelá aj pri chudnutí.
Dokáže dobre naštartovať metabolizmus a vďaka tomu telo rýchlejšie spaľuje tuky.
Používa sa ako dochucovadlo pri rôznych diétach.
Na váhu priaznivo vplýva tiež schopnosť odvodňovať organizmus.
Keď sa zbavíte nadbytočných tekutín, taktiež to priaznivo ovplyvní vašu váhu.
Znižuje krvný tlak
Vňať priaznivo vplýva aj na krvný tlak. Najmä ak ho máte vysoký, mali by ste každé ráno zjesť aspoň dve stebielka.
Posekajte ich nadrobno, pridajte do nátierky, môžete nimi oživiť dresing na šalát alebo nimi posypte chlieb s maslom, ku ktorému si ešte nakrájate zeleninu.
Posilňuje imunitu a zvyšuje odolnosť proti chorobám
Ďalšou výhodou je vysoký obsah vitamínu C. Vďaka tomu posilňuje zelerová vňať imunitu a chráni tak organizmus pred rôznymi ochoreniami.
Ak ste napríklad prekonali ťažkú chrípku, ste po operácii alebo inej chorobe, ktorá zníži vašu obranyschopnosť, budujte si ju opäť naspäť aj vďaka týmto prírodným pomocníkom.
Elixír mladosti
Zelerová vňať tiež vysoký podiel vitamínu E. Ten je známym vďaka pomoci pri boji proti starnutiu.
Zlepšuje činnosť buniek a podporuje aj ich rýchlu obnovu.
Zároveň podnecuje k vyššej tvorbe kolagénu. Pleť je vďaka nemu pevnejšia a pôsobí zdravšie.
Fantastická pre pečeň
Zelerové stonky predstavujú prirodzenú podporu pre zdravie pečene vďaka vysokému obsahu vody, vlákniny a antioxidantov. Pomáhajú telu účinne odvádzať toxíny, čo je pre pečeň kľúčové, pretože ide o hlavný detoxikačný orgán.
Obsahujú látky ako apigenín, luteolín a vitamín C, ktoré chránia pečeňové bunky pred poškodením voľnými radikálmi a zmierňujú zápalové procesy. Vďaka svojmu močopudnému účinku navyše podporujú vylučovanie prebytočných látok cez obličky, čím nepriamo uľahčujú aj funkciu pečene.
Zeler tiež stimuluje tvorbu a vylučovanie žlče, čo napomáha tráveniu tukov a urýchľuje vylučovanie odpadových produktov z tela.
Jeho pravidelná konzumácia môže prispieť k prevencii stukovatenia pečene a ďalších civilizačných ochorení spojených s nadmerným príjmom tukov, cukrov a toxínov. Zelerové stonky tak predstavujú jednoduchý, ale účinný spôsob, ako prirodzene podporiť regeneráciu pečene a udržiavať jej správnu funkciu.