Kľúčom k zdraviu pre ľudské telo je vyvážená strava – zelenina, ovocie, obilniny, mäso a mliečne výrobky.
Nemala by chýbať žiadna skupina potravín, ale nemala by byť nadbytočná.
Okrem tohto všeobecného pravidla má však každý orgán svoju „preferenciu“ pre konkrétnu potravinu, ktorá poskytuje optimálne množstvo živín nevyhnutných pre jeho správne fungovanie.
Mozog správne funguje vďaka mastným kyselinám z rýb
Lekársky výskum ukázal, že existuje úzka väzba medzi mastnými kyselinami Omega 3, ktoré sa nachádzajú v rybách, a pamäťou.
Štúdia profesorov na univerzite v Pittsburgu ukazuje, že u ľudí, ktorí jedia ryby najmenej raz týždenne, sú časti mozgu zodpovedné za učenie a pamäť rozvinutejšie.
Odborníci však zdôrazňujú, že spôsob prípravy hrá takisto dôležitú úlohu: vyprážaním sa mastné kyseliny ničia, takže ryby je potrebné piecť, dusiť alebo grilovať.
Svaly potrebujú banány
Tí, ktorí chodia do posilňovne, to poznajú: pred tréningom je vhodné dať si ľahké a energizujúce jedlo a najlepším rýchlym riešením je banán. Je to najdôležitejšie ovocie pre športovcov, ktorí chcú rozvíjať svalovú hmotu.
Banán totiž obsahuje skutočný koktail živín potrebných pre rozvoj svalovej hmoty: kyselinu listovú, vitamíny (A, C, E, B1, B2, B3, B6, K), draslík a vápnik.
Vlasy potrebujú vitamín C
Vitamín C sa vyskytuje najviac v čerstvej zelenine.
Napríklad petržlen obsahuje väčšie množstvo vitamínu C ako napríklad citrón.
Jedzte čerstvú zeleninu v šalátoch, aby vaše vlasy ostali zdravé. Listová zelenina tiež obsahuje vysokú koncentráciu zinku, dôležitého minerálu, ktorý zabraňuje vypadávaniu vlasov.
Očiam prospieva beta-karotén
Beta-karotén je prekurzorom vitamínu A, bez ktorého by sme nevideli.
Tento vitamín aktivuje funkcie buniek s vizuálnou úlohou, prispieva k dobrému zraku a zdraviu očí.
Vitamín A sa nachádza v hojnom množstve v mrkve, ale aj ďalšej oranžovej zelenine.
Vitamín A sa však rozkladá teplom, preto sa odporúča konzumovať tieto potraviny čerstvé.
Pľúca milujú brokolicu, kapustu a reďkovky
Tieto potraviny zohrávajú dôležitú úlohu pri čistení pľúc, zároveň prispievajú k liečbe anémie a okysličujú organizmus.
Pre zdravé srdce jedzte paradajky
Paradajky sú veľmi podobné štruktúre srdca a pripomínajú ho svojimi komorami so semenami, podobnými dutinám srdca.
Paradajky sú spojené s nižším krvným tlakom a v prírodnej medicíne sa odporúčajú ľuďom s kardiovaskulárnymi problémami.
Črevá preferujú zdravé tuky
Rastlinné tuky, nevarené, pomáhajú pri detoxikácii a obnove sliznice čreva a hrubého čreva.
Pokúste sa jesť častejšie avokádo, ktoré má mnohé zdravotné prínosy.
Čerešne chránia črevá
Čerešne obsahujú látky, ktoré sú potrebné pre zdravie čriev.
Napríklad antokyanín, ktorý obsahujú, je silný antioxidant, ktorý stimuluje deštrukciu rakovinových buniek najmä v črevách a hrubom čreve.
Pektín je zasa rozpustná vláknina, ktorá stimuluje trávenie. Quercetin zvyšuje odolnosť bunkových membrán voči ataku voľných radikálov a fytosteroly znižujú hladinu cholesterolu.
Kostra uprednostňuje citrusové plody
Tieto plody sú bohaté na vitamíny, dokonca aj na vitamín D.
Ale obsahujú tiež živiny, ktoré si naše kosti musia udržiavať, aby si zachovali svoju štruktúru a silu. Ovocný smoothie niekoľkokrát v týždni dokáže hotové zázraky s vašimi kosťami.
Nechty potrebujú semená
Semená ľanu, slnečnice, chia, sezamu atď. sú bohaté na živiny a oleje, ktoré pomáhajú nechtom stať sa odolnejšími a bránia ich štiepeniu.
Jemnej pokožke prospievajú čierne ríbezle
Keby sme mali spomenúť jednu látku, ktorá je zodpovedná za mladý vzhľad pokožky, bol by to resveratrol.
Je považovaný za najúčinnejší antioxidant v prírode a je 50-krát aktívnejší ako vitamín C.
Resveratrol inhibuje proces starnutia a je v lekárskom svete oceňovaný pre svoje protirakovinové účinky.
Nachádza sa v bobuľkách drobného ovocia, napríklad v hrozne, čučoriedkach, ríbezliach, malinách, čerešniach a iných.