Stihnite to, kým nezačnú dozrievať: Starý liek na štítnu žľazu, žalúdok a reumu – stačí len odtrhnúť a zaliať!

Zelené (nezrelé) vlašské orechy sú známe v tradičnej ľudovej medicíne pre svoje liečivé účinky a používajú sa najmä vo forme domáceho orechového likéru (tzv. orechovky), tinktúr alebo sirupu.

Prababička ho používala hlavne na potieranie boľavých nôh, kĺbov a tiež keď boleli zuby.

 

 

Orechovka – ako zvykneme nazývať mladé orechy v alkohole je nielen výborný prípitok k slávnostnému obedu, ale aj starý ľudový liek.

Obsah jódu upravuje činnosť štítnej žľazy a jedinečné zloženie upokojuje žalúdok. Stihnite to, kým nezačnú orechy dozrievať.

Liečivé účinky zelených vlašských orechov

1. Podpora trávenia a žalúdka

Tradične sa používajú na liečbu žalúdočných ťažkostí, nadúvania, nechutenstva, hnačiek či črevných parazitov.

Obsahujú triesloviny a horké látky, ktoré pomáhajú pri problémoch s trávením.

2. Dezinfekčné a antibakteriálne účinky

 

 

Pôsobia prírodne dezinfekčne, najmä na črevá. Používajú sa aj pri liečbe miernych infekcií a na podporu imunity.

3. Vysoký obsah jódu

Zelené orechy sú výnimočným prírodným zdrojom jódu, preto sú prospešné najmä pre štítnu žľazu (hypofunkcia – znížená činnosť štítnej žľazy).

4. Vitamíny a antioxidanty

Obsahujú vitamín C (vo väčšom množstve než zrelé orechy), vitamíny skupiny B, fenoly a flavonoidy – tie chránia bunky pred oxidačným stresom. Pomáhajú pri celkovom posilnení organizmu.

5. Podpora krvotvorby a čistenie krvi

 

 

V tradičnej medicíne sa používali na čistenie krvi, podporu pečene a krvotvorbu.

Na domácu orechovku potrebujeme:

35 ks nezrelé zelené vlašské orechy aj so šupou (musia sa ľahko prekrajovať)

1,5 l domáca pálenka alebo vodka (ak použijete len na potierania a nie na pite, stačí aj lieh z lekárne – v takom prípade už ostatné prísady netreba, na potieranie tiež stačí menej liehu, výluh tak bude ešte silnejší)

0,4 l voda

200 – 250 g kryštálový cukor

 

 

Kôra z 3 pomarančov

25 ks klinčeky

5 ks škorica celá

Postup:

Nezrelé orechy so šupou umyjeme a nakrájame – môžeme na polovice, alebo aj na štvrtinky (pracujte v rukaviciach a starom oblečení, krásne totiž farbia).

 

 

Preložíme do sklenenej nádoby (asi 5 l) a pridáme aj ostatné prísady okrem cukru a vody.

Prikryjeme a necháme na parapete (na slnečnom mieste) odstáť 3 týždne.

Po uplynutí tohoto času scedíme a pridáme sirup, ktorý sme si uvarili z vody a cukru.

 

 

Skladujeme v sklených nádobách v tme. Takto je potrebné nechať stáť ešte 3 týždne pred použitím.

Po troch týždňoch v tme je orechovka pripravená – ide o výborný aperitív, ale najmä o domáci liek.

Môžeme používať do jedál, na tráviace ťažkosti a na potieranie boľavých kĺbov.

Prajeme vám veľa zdravia! :-)

Evka C.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie