Prababička ho používala hlavne na potieranie boľavých nôh, kĺbov a tiež keď boleli zuby.
Orechovka – ako zvykneme nazývať mladé orechy v alkohole je nielen výborný prípitok k slávnostnému obedu, ale aj starý ľudový liek.
Obsah jódu upravuje činnosť štítnej žľazy a jedinečné zloženie upokojuje žalúdok. Stihnite to, kým nezačnú orechy dozrievať.
Liečivé účinky zelených vlašských orechov
1. Podpora trávenia a žalúdka
Tradične sa používajú na liečbu žalúdočných ťažkostí, nadúvania, nechutenstva, hnačiek či črevných parazitov.
Obsahujú triesloviny a horké látky, ktoré pomáhajú pri problémoch s trávením.
2. Dezinfekčné a antibakteriálne účinky
Pôsobia prírodne dezinfekčne, najmä na črevá. Používajú sa aj pri liečbe miernych infekcií a na podporu imunity.
3. Vysoký obsah jódu
Zelené orechy sú výnimočným prírodným zdrojom jódu, preto sú prospešné najmä pre štítnu žľazu (hypofunkcia – znížená činnosť štítnej žľazy).
4. Vitamíny a antioxidanty
Obsahujú vitamín C (vo väčšom množstve než zrelé orechy), vitamíny skupiny B, fenoly a flavonoidy – tie chránia bunky pred oxidačným stresom. Pomáhajú pri celkovom posilnení organizmu.
5. Podpora krvotvorby a čistenie krvi
V tradičnej medicíne sa používali na čistenie krvi, podporu pečene a krvotvorbu.
Na domácu orechovku potrebujeme:
35 ks nezrelé zelené vlašské orechy aj so šupou (musia sa ľahko prekrajovať)
1,5 l domáca pálenka alebo vodka (ak použijete len na potierania a nie na pite, stačí aj lieh z lekárne – v takom prípade už ostatné prísady netreba, na potieranie tiež stačí menej liehu, výluh tak bude ešte silnejší)
0,4 l voda
200 – 250 g kryštálový cukor
Kôra z 3 pomarančov
25 ks klinčeky
5 ks škorica celá
Postup:
Nezrelé orechy so šupou umyjeme a nakrájame – môžeme na polovice, alebo aj na štvrtinky (pracujte v rukaviciach a starom oblečení, krásne totiž farbia).
Preložíme do sklenenej nádoby (asi 5 l) a pridáme aj ostatné prísady okrem cukru a vody.
Prikryjeme a necháme na parapete (na slnečnom mieste) odstáť 3 týždne.
Po uplynutí tohoto času scedíme a pridáme sirup, ktorý sme si uvarili z vody a cukru.
Skladujeme v sklených nádobách v tme. Takto je potrebné nechať stáť ešte 3 týždne pred použitím.
Po troch týždňoch v tme je orechovka pripravená – ide o výborný aperitív, ale najmä o domáci liek.
Môžeme používať do jedál, na tráviace ťažkosti a na potieranie boľavých kĺbov.
Prajeme vám veľa zdravia! :-)
Evka C.