Keby sme vedeli, akú moc majú jahodové listy, natrhali by sme si ich ešte skôr, ako plody: Nepremeškajte to tento rok aj vy!

Neuveríte, aké úžasné účinky majú jahodové listy.

Tušili ste, že okrem plodov sú veľmi užitočné aj listy jahody? Samozrejme, hovoríme o listoch jahôd, ktoré neboli ošetrené chemickým hnojivom a rastú v prírode – lesné jahody.

 

 

Čo obsahujú jahodové listy?

Lístky jahôd obsahujú triesloviny, organické kyseliny, vitamín C vitamíny A, B1 a, éterické oleje, minerály a mnoho ďalších látok.

Pokiaľ ide o vitamín C, toho obsahujú viac, ako samotné plody.

Na zber listov je ideálny čas práve v lete, no je možné zbierať ich od mája do septembra.

 

 

Zbierame mladé listy v čase kvitnutia, pretože staršie listy môžu byť horkasté.

Listy sušíme tak, ako iné bylinky – v tenkých vrstvách na vzdušných miestach v tieni alebo aj v rúre pri teplote 40 °C.

Usušené listy uschovávame v uzatvárateľných dózach.

Ak potrebujete vyliečiť pečeň, mali by ste ich poznať!

 

 

Jahodové listy sú veľmi účinné v procese obnovenia pečeňových buniek.

Pri ochoreniach pečene sa odporúča piť 2 šálky čaju z jahodových listov.

Ďalšie účinky jahodových listov:

-Zosilňujú  sťahy maternicového svalstva, preto sú vhodné pri gynekologických ochoreniach,

-pôsobia močopudne, pomáhajú pri zápaloch močového mechúra a močových ciest,

 

 

-regulujú tvorbu žlče,

-zastavujú hnačku, pôsobia blahodárne pri črevných a tráviacich ťažkostiach a urýchľujú hojenie rán,

-pomáhajú pri prekyslení žalúdka, obličkových a močových kameňoch.

Jahodový čaj pôsobí aj na posilnenie nervov, srdca a pri nedostatku vitamínu C.

Čaj  pijeme aj pri ochoreniach pečene, ľadvín, pri reumatizme, horúčke a na prečistenie krvi.

Ako pripraviť jahodový čaj?

 

 

Dve lyžice sušeného lístia alebo zmesi listov, kvetov a koreňa zalejeme 1 litra vody.

Varíme 10 minút a necháme 15 minút odstáť.

Denný čaj: 1 lyžica jahodových listov na 1 liter vody – zalejeme vriacou vodou a necháme 15 minúť stáť.

Lesný čaj: 1 diel jahodových listov, 1 diel listov z ostružiny a 1 diel listov maliny.

Pijeme naraz na lačno a večer po jednej šálke.

Upozornenie:

  • Neprekračuj 2–3 šálky denne.

  • Nepoužívaj dlhodobo bez prestávky.

Tinktúra z jahodových listov

 

 

Budeme potrebovať:

1 diel sušených jahodových listov (napr. 25 g)

4 diely 40–50 % alkoholu (napr. vodka alebo domáci destilát – cca 100 ml)

Malú sklenenú fľašu s uzáverom (ideálne tmavú)

Postup:

Pripravíme si čistú sklenenú fľašu.

Do nej nasypeme sušené jahodové listy.

Zalejeme ich alkoholom tak, aby boli úplne ponorené.

Fľašu uzavrieme a uložíme na tmavé miesto.

Každý deň ňou jemne zatrasieme a necháme lúhovať 2–4 týždne.

Po vylúhovaní tinktúru precedíme cez gázu a prelejeme do tmavej fľaše.

Uchováme ju na chladnom mieste.

Kúpeľ z jahodových listov

 

 

Budeme potrebovať:

2 hrste sušených (alebo 4 hrste čerstvých) jahodových listov

1 liter vody

Postup:

Do hrnca nalejeme 1 liter vody a privedieme ju do varu.

Pridáme jahodové listy a varíme ich na miernom ohni asi 10 minút.

Potom odvar odstavíme, prikryjeme a necháme lúhovať ďalších 15 minút.

Precedíme ho a vlejeme do pripravenej vane s teplou vodou.

V kúpeli sa ponoríme na 15–20 minút a necháme pôsobiť na pokožku i celé telo.

Ak chceš, môžem pripraviť aj návod na olejový výluh alebo domácu masť z jahodových listov – tie sú skvelé na pokožku. Chceš?

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie