Prekrásnu vôňu orgovánu pozná asi každý. Nesie sa jarným vzduchom a spríjemňuje prostredie, v ktorom sa nachádza.
Vedeli ste však, že kvety orgovánu sú jedlé?
Teraz je ten správny čas, nazbierať si ich a naložiť do medu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Budete mať poháre plné voňavého zdravia a príjemnú vôňu orgovánu aj v zime. To však ani zďaleka nie je všetko, ide aj o fantastickú vec pre vaše zdravie.
Účinky orgovánového medu
protizápalové, antimikrobiálne a antibakteriálne vlastnosti
odstraňuje bolesť hrdla
dokáže zrýchliť metabolizmus
je nápomocný pri bolesti hlavy a migréne
upokojuje podráždený žalúdok
zmierňuje napätie a stres
má jedinečné účinky aj na krásu – spomaľujú predčasné starnutie pleti
obsahuje prírodné UVA a UVB ochranné látky, čím chránia pokožku pred poškodením
Zber orgovánových kvetov
Najlepšie je zbierať kvety z vlastných orgovánových kríkov, aby ste mali istotu, že neboli chemicky ošetrené.
Ak boli postriekané pesticídmi alebo herbicídmi, nepoužívajte ich.
Pri zbere kvetov sa zamerajte na tie, ktoré sú čerstvé a ešte nezačali hnednúť a odkvitať.
Na tento recept potrebujete asi 4 – 5 veľkých zhlukov kvetov.
Ako si vyrobiť orgovánový med
Výroba orgovánového medu je veľmi jednoduchá.
Ak nemáte orgován, môžete použiť aj kvety fialky, nechtíka alebo levandule.
Najskôr si natrhajte alebo kvety tak, aby ste spracovali len samotné kvety a nie stonky.
Keď máte pohár plný kvetov, zalejte ich medom tak, aby boli kvety úplne ponorené.
Med nechajte chvíľku usadiť, až kým sa nedostane na dno nádoby.
Keď med klesne, môžete ho ešte doliať.
O chvíľku kvety orgovánu budú stúpať nahor, čo je úplne v poriadku.
Keď budú kvety v mede namočené niekoľko hodín, začnú sa pomaly scvrkávať a vytvoria tenšiu vrstvu navrchu pohára. Na obrázku nižšie je vidieť tento proces.
Pohár zavrite viečkom a nechajte lúhovať na chladnom tmavom mieste niekoľko dní až týždňov za občasného premiešania.
Ako používať orgovánový med
Konzumovať môžete med spolu s kvetmi, alebo môžete vrchnú vrstvu kvetov lyžičkou odobrať a konzumovať len samotný med.
Tento vylúhovaný med je veľmi chutný a voňavý. Môžete ho používať ako klasický med do čaju, na pečivo, wafle a pod.
V komore vám vydrží niekoľko mesiacov.
Ďalší skvelým nápadom je pripraviť si napríklad medové maslo. Jednoducho zmiešajte med so zmäknutým maslom a vznikne úžasná nátierka.