Je protirakovinové, protizápalové a práve teraz by malo byť v každej záhrade: Dôvod, prečo by mal toto ovocie poznať každý!

Čo dokáže je priam zázračné!

Moruša je zázrakom prírody. Jej priaznivé účinky sa dnes využívajú takmer všade.

 

 

Práve kvôli jej vlastnostiam by nemala chýbať v žiadnej domácnosti.

U nás sa vyskytuje moruša biela, čierna a červená.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Jej plody si môžete ľahko pomýliť s malinami.

Možno aj preto sa zvykne označovať ako stromová malina.

Na listoch moruše si najviac pochutnáva priadka morušová.

Z toho dôvodu sa moruše vysádzali v blízkosti ciest a jej plody sa sušili, následne mleli na prášok a používali ako umelé sladidlo.

Z moruše sa pripravujú taktiež aj sirupy, ovocné víno či džemy.

Zázračné vlastnosti moruše

 

 

Plody moruše obsahujú mnoho organických kyselín.

Napríklad citrónovú či jablčnú.

Je bohatá na vitamíny C,B,K,A,E, rovnako aj na draslík, horčík, mangán a železo.

Niektorí odborníci tvrdia, že z moruše nie sú zázračné len plody, ale aj kôra, či listy, ktoré zabraňujú starnutiu a pomáhajú pri mnohých chorobách.

Protirakovinové účinky moruše

Antioxidanty: Moruša je bohatá na antioxidanty, ako sú antokyány, resveratrol a vitamín C, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele. Voľné radikály sú spojené s poškodením buniek a rozvojom rakoviny.

Cytotoxické účinky: Niektoré štúdie naznačujú, že extrakty z moruše môžu mať cytotoxické účinky na rakovinové bunky, čo znamená, že môžu inhibovať ich rast a šírenie.

 

 

Inhibícia angiogenézy: Moruša môže inhibovať angiogenézu, čo je proces tvorby nových krvných ciev, ktoré zásobujú rakovinové nádory.

Protizápalové účinky

Flavonoidy: Moruša obsahuje flavonoidy, ktoré majú protizápalové vlastnosti. Tieto zlúčeniny môžu pomôcť znížiť zápal v tele a chrániť pred chronickými ochoreniami.

Antokyány: Antokyány, ktoré dodávajú moruši jej tmavú farbu, majú tiež protizápalové účinky.

Inhibícia zápalových mediátorov: Moruša môže inhibovať produkciu zápalových mediátorov, ako sú cytokíny a prostaglandíny.

Čierna moruša na infekcie

Táto moruša má široké spektrum liečivých vlastností.

Používa sa pri liečení infekcií močových ciest či ochorení dýchacích ciest a krku.

 

 

Touto morušou sa bežne lieči epilepsia, závraty, nespavosť či depresie.

Šťava pomáha pri kašli alebo aj pri problémoch s nadmerným močením, či potením.

No priaznivo pôsobí aj na afty, čiže veľmi účinne hojí rany na ďasnách.

Nezrelé plody pomáhajú pri hnačkách a naopak prezreté pomáhajú pri zápche.

Biela moruša našla uplatnenie v kozmetike

 

 

Táto moruša sa najviac uplatňuje v kozmetike.

Morušu bielu obsahujú mnohé kozmetické prípravky, ktoré sú určené na bielenie pleti, odstránenie pigmentových škvŕn, pretože obsahuje inhibítory, ktoré znižujú syntézu melanínu.

Mnohé očné krémy obsahujú bielu morušu pre tónovanie a čistenie tváre.

Jej účinky sú podobné tým, ktoré má čierna moruša, pôsobí pri artritíde, telesnej slabosti, očných chorobách, labilite nervového systému.

Kôra z moruše pre zdravšie črevá

 

 

Kôra je výborným prostriedkom proti črevným parazitom.

Pomáha pri liečení čriev a žalúdka. Pomáha tiež pri otrave jedlom, či už alkoholom alebo hubami.

Z kôry sa vyrába aj prášok, ktorý sa používa na vonkajšie použitie pri ranách.

Plody sa väčšinou zbierajú od júna do augusta, listy zase na jar.

Pri moruši je výhodné najmä to, že sa plody môžu konzumovať čerstvé, ale aj sušené.

Moruša má naozaj flexibilné využitie a jej konzumácia môže len a len pomôcť nášmu zdraviu.

Listový čaj z čiernej moruše pre diabetikov

 

 

Život diabetikov určite nie je ľahký.

Dennodenne si musia dávať pozor na hladinu cukru v tele.

Pri mnohých ťažkostiach spojených s cukrovkou môže pomôcť čaj z listov moruše.

Asi 50 gramov listov z moruše zalejeme pol litrom vriacej vody a necháme desať minút luhovať.

Čaj preceďte a pite ho počas dňa.

Sirup na zápaly v krku a horúčku

 

foto: tjn

 

Kilo bobúľ čiernej moruše zalejeme pol litrom vody a pridáme dve čajové lyžičky jablčného octu.

Takto pripravený sirup necháme odstáť 24 hodín.

Druhý deň pridáme do zmesi kilo hnedého cukru, alebo iné prírodné sladidlo.

Sirup varíme na požadovanú hustotu.

 

 

Pripravený sirup nalejeme do sterilizovaných fliaš a pijeme niekoľkokrát denne zriedený s vodou.

No aj v prípade tejto zázračnej rastliny treba mať na mysli, že všetkého veľa škodí.

Preto to ani s morušou netreba preháňať.

Jej nadmerné pojedanie môže spôsobiť halucinácie či zažívacie problémy.

A v konečnom dôsledku si tým môžete viac poškodiť ako prilepšiť.

Doprajte vášmu telu štipku moruše každý deň a vaše zdravie sa vám poďakuje.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie