Bobkový list a cukor: Hrdinovia nášho detstva hlavne v časoch chrípky (RECEPT)!

Vždy, keď vonku zúrila chrípka, dala naša starká variť bobkový list s cukrom. Nikdy by som nepovedala, že aj po rokoch tento recept vyvážim zlatom!

Liečivú silu bobkového listu poznali už naši predkovia. Ani zďaleka nejde len o obyčajné korenie.

 

 

Práve v týchto dňoch by ste však mali poznať jeden recept, ktorý mňa už pred rokmi naučila moja starká.

Je to už viac, ako tridsať rokov a ja ho rok čo rok robím pre celú našu rodinu – hoci v detstve som ho skutočne nemusela.

Vyskúšajte a sirupy z lekárne už nebudete potrebovať. Pre mňa je to skutočne obrovský pomocník v čase chrípky.

Kašeľ bude minulosťou

 

 

Tento recept by ste mali poznať najmä v čase chrípkových epidémií. 15 stredne veľkých kúskov pridajte do 250 g citrónovej šťavy.

Aby zmes nebola príliš kyslá, pridáme do nej 500 g kryštálového cukru.

Po hodine varenia sa tieto ingrediencie premenia na hustú zmes.

Z nej treba vybrať bobkové listy, nechať vychladnúť a prírodný sirup uskladniť v chladničke.

Potom už len stačí užívať polievkovú lyžicu denne a kašeľ bude minulosťou.

Ľubica

Čo všetko bobkový list dokáže?

 

Vavrín sa nám spája predovšetkým s kyslou kapustou či ako prísada do rôznych polievok alebo omáčok – okrem výnimočnej chuti a arómy, ktoré sa nestrácajú ani rokmi, však pomáha aj pri trávení.

Ak si ho dáte pod vankúš, zaručí vám pokojný spánok, v skrini zas odstraší všetkých neželaných „návštevníkov“, ako sú napríklad mole.

Zároveň má aj antiseptické (protizápalové) účinky a môže sa používať aj do liekov a do lekárskych sirupov.

Je to vďaka jeho obsahu bohatého na horčiny, éterické oleje, silice či glykosidy.

 

 

Okrem zlepšenia metabolizmu účinne pomáha proti cukrovke, reume a artritíde.

Priaznivo však pôsobí aj na pohybový aparát – zlepšuje kvalitu kostí a odstraňuje aj bolesti v krížoch.

Pôsobí však nielen na telo, ale aj na dušu. Ocenia ho ľudia, ktorí trpia migrénami, ale aj tí, ktorí chcú zlepšiť svoju pamäť a koncentráciu.

Bobkový list môžeme používať v jeho celej forme, rozdrvený na prášok, ale aj ako súčasť olejov či odvarov.

Ako na to?

 

 

Zo desať lístkov zmiešajte so 70 % liehom a nechajte odstáť jeden deň.

Zmes následne pridajte do pol litra olivového oleja a jemne zahrejte (tekutina však nesmie zovrieť!).

Potom už len stačí nechať vychladnúť a aplikovať na boľavé miesta niekoľkokrát za deň.

Čo sa týka vnútorného užívania, stačí, ako do troch deci vody pridáte 5 lístkov vavrínu a povaríte maximálne 10 minút.

Odvar nechajte vylúhovať celú noc, ráno preceďte a počas dňa vypite.

 

 

Toto robte po tri dni, potom si dajte týždeň pauzu a proces opakujte celý mesiac.

Výsledkom bude to, že sa vaše telo zbaví zbytočných solí.

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie