Toto s ňou musíte urobiť, aby bola najzdravšia: Cvikla je zázrak pre vaše oči, cievy a vďaka nej schudnete, musíte však vedieť, ako z nej vyťažiť najviac!

Jej účinky na naše zdravie za to rozhodne stoja. Poradíme, čo s ňou treba urobiť, aby bola najzdravšia.

Vedci už roky intenzívne analyzujú účinky červenej repy pre ľudské zdravie.

 

 

Dokonca, ide podľa nich o jeden z najvýznamnejších zdrojov antioxidantov, ktorý dopestujeme v našich zemepisných šírkach

Červená repa pomáha pri chudnutí, ale má aj významný účinok ako prevencia vzniku rakoviny.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Červenú repu a výťažky z nej obsahujú mnohé produkty, ktoré kupujeme za nemalé peniaze v lekárni.

Najlepšie je však dopriať si ju tak, ako sa vyskytuje bežne v prírode – v podobe zeleniny z našich polí.

Jej účinky na naše zdravie za to rozhodne stoja. Poradíme, čo s ňou treba urobiť, aby bola najzdravšia.

Zlepšuje zrak

 

 

Mnohé štúdie skúmali látky, ktoré obsahuje koreň červenej repy a prišli k zisteniu, že posilňuje zdravie oka a zlepšuje zrak aj v zrelom veku.

Možno ste sa aj sami stretli s tým, že váš očný lekár túto potravinu pre zdravie očí odporučil.

Jedzte červenú repu tak často, ako sa dá – toto všetko dokáže:

-detoxikuje organizmus a pôsobí ako silný antioxidant,

 

 

-zabraňuje zápche a vysoký obsah vlákniny prospieva zdraviu čriev,

-znižuje hladinu škodlivého cholesterolu,

-pomáha pri chudnutí, dodáva energiu a zrýchľuje trávenie aj metabolizmus,

-obsahuje látku betaín, ktorá reguluje metabolizmus tukov, čistí pečene a pomáha tiež znižovať krvný tlak,

-dôležitá v tehotenstve – obsahuje kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre správny vývoj plodu,

-lieči aterosklerózu – prospieva zdraviu ciev a tepien, zvyšuje ich elasticitu a priechodnosť,

 

 

-pomoc pri zápaloch močových ciest – má močopudný účinok,

-analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,

-obsahuje súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácií nikde inde nenájdeme ,

-bohatá na jód – dôležitá pri liečbe ochorení štítnej žľazy.

Nie je jedno, ako a kedy ju jete!

 

 

Nie je prekvapením, že cvikla má naviac liečivých látok na jeseň, teda krátko potom, ako sa vyberie z pôdy.

Aj potom je však veľmi prínosná pre naše zdravie a to hlavne počas zimných mesiacov.

Stále platí, že najzdravšia je cvikla surová – preto sú šťavy a šaláty z nej považované za najzdravšie.

Podľa odborníkov na výživu a tiež lekárov je však cvikla veľmi liečivá aj po tepelnej úprave – neplatí totiž, že teplo v nej zabije všetko dobré, musíte však vedieť, ako ju upraviť.

 

 

Živiny je však potrebné uchovať správnou prípravou.

Platí, že najviac z cvikly vyťažíte, ak ju uvaríte celú v šupke v tlakovom hrnci, alebo upečiete v alobale.

Ak ju ošúpete pred tepelnou úpravou, prípadne pečiete bez ochrannej vrstvy alobalu, prichádzate o množstvo cenných živín.

Nie je však pravdou, že cvikla v boršči, zaváraná, ošúpaná a uvarená ako zemiaky, či pečená bez alobalu nemá žiadne živiny.

Aj tá je zdravá a prospešná pre telo, avšak mení sa pomer živín v nej.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie