Keďže som tvor lenivý, rada si varenie uľahčujeme a hľadám spôsoby, ako pripraviť obľúbené pochúťky jednoduchšie. Pre rokom som prvýkrát vyskúšala karfiol z rúry bez predvárania, obalený v cestíčku. Bol výborný, ale spravila som chybu, že som hlávku rozdelila na príliš veľké kúsky a preto bol výsledok trochu tvrdší. Odvtedy som sa poučila a teraz je takto pripravený karfiol výborný, nie je nasiaknutý olejom a predsa je fantasticky chrumkavý, ako vyprážaný!
Potrebujeme:
½ hlávky karfiolu
Soľ a korenie (môžete pridať aj štipku chilli
1 vajce
2 lyžice hladkej múky
1 lyžičku soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Mlieko alebo kyslú smotanu (podľa potreby)
Strúhanku
Ja som robila len ako chuťovku k telke, ale pokojne spravte aj z väčšej dávky :-)
Postup:
Karfiol rozdelíme na malé ružičky (asi 5-6 ks)
Z múky a vajíčka vymiešame hustejšie cestíčko (ak je však príliš husté môžeme pridať trochu mlieka alebo smotany, ak naopak príliš riedke, pridajte múku). Cesto by nemalo stekať (je hustejšie ako bežné cestíčko na obaľovanie). Osolíme ho a okoreníme.
Ružičky najskôr obalíme v cestíčku a potom v strúhanke.
Preložíme do vymastenej zapekacej misy, ktorej dno si pofŕkame olejom (osvedčilo sa mi to viac, ako súvislá vrstva oleja pod karfiolom) a aj samotné ružičky pokvapkáme olejom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180-190 stupňov 20 minút. Potom otočíme a pečieme ešte 20-30 minút. Keď je karfiol na povrchu zlatistý, je to znak, že je perfektne pripravený. Každá rúra pečie inak, preto karfiol radšej počas pečenia sledujte! :-)
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Obr: mindmegette