Výborný závin, ktorý sa na rozdiel od bežných receptov pripravuje bez kysnutia. Mojou tajnou prísadou je bravčová masť. Cesto je vďaka nej fantasticky jemné.
Potrebujeme:
1 šálku kyslej smotany (200 ml)
1 šálku bravčovej masti
2 vajcia
3 lyžice cukru
1 lyžičku soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
50 g droždia
600-800 g hladkej múky (uvidíte podľa konzistencie)
Na vrch:
1 vajce
Náplň na 3 kusy:
500 g mletého maku (namiesto maku môžete použiť mleté orechy)
400 g práškového cukru
Trochu mlieka
2 bal. vanilkového cukru
Trochu strúhanej citrónovej kôry
Postup:
Smotanu zmiešame s masťou (všetko musí mať izbovú teplotu). Vajcia (tiež izbovej teploty) ušľaháme s cukrom a soľou. Potom primiešame tuk, rozdrobíme droždie a miešaním ho v zmesi rozpustíme. Postupne pridávame múku a vypracujeme jednotné cesto – nie príliš tuhé.
Cesto rozdelíme do 3 častí rozvaľkáme a naplníme makovou alebo orechovou náplňou (mak zmiešame s trochou mlieka, cukrom, kôrou z citróna, vanilkou a hrozienkami). Zrolujeme, nie príliš pevne a vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a popicháme vidličkou. Záviny upečieme vo vyhriatej rúre – pri teplote 180 stupňov pečieme, kým povrch nie je zlatistý.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: webcukraszda