Keď si na raňajky či večeru uvaríte vajíčka, čo urobíte s vaječnými škrupinami?
Ak máte záhradu alebo kompost, pravdepodobne škrupinky využívate ako skvelý doplnok výživy pre vaše rastlinky.
Vedeli ste však, že tieto škrupinky sú hotovým zázrakom aj pre vaše zdravie?
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Obsahujú až 90% čistého vápnika, ktorý je jedným z najhodnotnejších a najdôležitejších vitamínov pre naše telo.
Potrebujú ho zuby, kosti, ale aj nervová sústava a enzýmy. Vápnik je dôležitý pre aj správny priebeh reakcií v našom organizme.
Čo vedeli naši predkovia?
Naši predkovia poznali tajomstvo vaječných škrupiniek už pred stovkami rokov.
Vedeli, že sú veľmi bohaté na vápnik a využívali ich na jeho doplnenie.
Škrupinky sa spracovávali tak, že sa nechali uschnúť a následne sa rozdrvili na jemný prášok.
Naši predkovia ich používali na problémy s kosťami, zubami a inými zdravotnými ťažkosťami spôsobenými nedostatkom vápnika.
Jednoduchý spôsob, ako si do tela doplniť čistý prírodný vápnik sa ukrýva práve s škrupinkách – musíte však samozrejme vedieť, ako ich pripraviť.
Poznámka:
Samozrejme najlepšie sú domáce vajcia, ktoré majú pevnejšiu a najzdravšiu štruktúru škrupiny.
Vo viacerých štúdiách citovaných aj Medzinárodným inštitútom zdravia (International Institute of Health) preukázali, že prášok získaný z vaječných škrupín je najľahšie vstrebateľným vápnikom pre organizmus a jeho konzumácia viedla z posilneniu zdravia.
Drvené škrupiny zlepšovali stav oporného systému – kostí a kĺbov, viedli k produkcii väčšieho množstva krviniek, znižovali cholesterol a krvný tlak. 1/2 lyžičky prášku zodpovedá 1000-1500 miligramom vápnika, čo je 90% odporúčanej dennej dávky tohoto minerálu.
Navyše, takto získaný minerál je v 100% prírodnej forme, bez umelých prímesí a ďalší látok, ktoré obmedzujú jeho pozitívne účinky pre organizmus.
Účinky na zdravie kostí, kĺbov a zubov sa prejavia čoskoro a okrem hodnôt získaných v klinických testoch, ich zreteľne pociťujú aj samotní užívatelia.
Ako ich pripraviť?
Ak škrupinky neboli varené, mali by sa pred ďalšou variť 10 minút.
Takáto doba varu zaručí, že na škrupinkách nebudú baktérie a iné škodlivé látky.
Škrupinky necháme vychladnúť a potom necháme zomlieť alebo rozdrviť na jemný prášok – najlepšie je použiť mlynček na kávu.
Prášok skladujeme v uzatvárateľnej vzduchotesnej nádobe.
Konzumujeme 1/2 lyžičky prášku, ktorú rozpustíme v jednej šálke vody.
Môžete tiež experimentovať pridaním prášku do ovsených vločiek, raňajkových müsli, alebo zmiešať so želatínou a vyrobiť si domáce kalciové tabletky.
Káva s vaječnými škrupinami
Každý deň si milióny ľudí na celom svete vychutnávajú svoj obľúbený nápoj – kávu.
Vaječné škrupiny sú skvelým prídavkom do kávy a hneď sa aj dozviete dôvod.
Rozdrvené škrupiny zvýrazňujú arómu kávy, čím ich pridanie pozitívne ovplyvňuje pôžitok z pitia.
Okrem toho vápnik znižuje kyslú reakciu kávy, čo uľahčuje trávenie a znižuje možné žalúdočné problémy.
Čisté a pomleté škrupiny stačí nasypať do pohára s nápojom a vypiť.