Tieto huby v žiadnom prípade nesušte: Po sušení sa stanú jedovatými!

Po úspešnom zbere húb sa mnoho z nás zamyslí, ako túto lesnú pochúťku čo najlepšie uchovať.

Časť úrody často končí v chutných omáčkach, ďalšia sa zavára alebo suší, no je dôležité vybrať vhodný spôsob spracovania pre každý druh.

Nesprávne spracovanie môže totiž spôsobiť, že huby stratia svoju typickú chuť a vôňu, ba dokonca sa môžu stať nebezpečnými pre naše zdravie.

 

 

Portál kobieta.gazeta poradil, ktoré huby sú vhodné na sušenie a pri ktorých druhoch je potrebné postupovať opatrne.

Sušenie húb – starobylý spôsob, ktorý má svoje pravidlá

 

 

Sušenie je jedným z najobľúbenejších spôsobov konzervovania húb.

V minulosti ľudia sušili huby prirodzene – zavesením nad sporákom, čo im dodávalo špecifickú vôňu.

 

 

Dnes máme na tento účel moderné sušičky, ktoré proces urýchľujú a zefektívňujú.

No pozor!

Nie všetky huby sú vhodné na sušenie.

Niektoré druhy, hoci jedlé, môžu pri nesprávnom spracovaní vytvárať toxíny, ktoré spôsobujú zdravotné problémy.

 

 

Huby s rebrovaním pod klobúkom, ako napríklad kuriatka, plávky alebo bedle, sa neodporúča sušiť.

Obsahujú totiž vyšší podiel bielkovín, ktoré sa pri dehydratácii menia na látky ťažko stráviteľné pre ľudský organizmus.

Sušený rýdzik pravý môže dokonca viesť k otrave jedlom.

 

 

Z týchto dôvodov je lepšie zvoliť alternatívne metódy spracovania pre tieto huby.

Alternatívne metódy spracovania húb

Pre zachovanie chuti a kvality húb je vhodné zvoliť mrazenie alebo zaváranie.

 

 

Krátke blanšírovanie a následné mrazenie húb pomáha uchovať ich sviežu chuť a pevnosť.

Tento spôsob sa odporúča aj pre druhy húb, ktoré sme spomínali vyššie, pretože mrazenie nespôsobuje ich rozklad, naopak, zachováva ich pôvodnú textúru a arómu.

Ďalším efektívnym spôsobom je zaváranie.

 

 

Huby sa dajú naložiť do octového alebo olejového nálevu, kde získajú výraznú chuť.

Takto spracované huby sú skvelým doplnkom k rôznym jedlám – či už k mäsu, šalátom alebo sendvičom.

Príprava hubových pohárov tiež umožňuje experimentovať s rôznymi druhmi korenín, ktoré zvýraznia chuť lesných húb.

 

 

Vyprážanie a skladovanie húb v oleji

Niektoré huby, ako napríklad kuriatka, či bedle, si zachovávajú skvelú chuť aj po vyprážaní.

 

 

Po vysmažení ich môžete naložiť do oleja alebo nálevu, čo zaručí, že si aj po dlhšom skladovaní udržia svoju výraznú textúru a arómu.

Takto pripravené huby sa dajú uskladniť na zimu, kedy poslúžia ako chutná prísada do rôznych jedál.

Kuriatka sú vynikajúce aj v zeleninovej polievke. 

 

 

Praktické tipy na skladovanie húb

Mrazenie

 

 

Krátke blanšírovanie (varenie na pár sekúnd vo vriacej vode) pred mrazením zaručí, že huby nestratia chuť ani konzistenciu.

Takto spracované huby sa môžu pridať priamo do polievok alebo omáčok.

 

 

Zaváranie

Vhodné najmä pre druhy húb, ktoré nie sú ideálne na sušenie.

Ocot alebo olej im dodajú výraznú chuť a pôsobia aj ako konzervačné látky.

 

 

Vyprážanie

Výborné pre kuriatka a bedle, ktoré si v oleji udržia svoju chuť a dajú sa dlho skladovať v chladnom prostredí.

 

 

Dodržiavaním týchto zásad sa môžete tešiť na lesnú úrodu počas celého roka.

Každý spôsob spracovania má svoje výhody a zabezpečí, že si huby zachovajú chuť, textúru a zdravotnú bezpečnosť.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste chybu v článku?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.