Pri cukrovke je dôležité venovať pozornosť výberu ovocia, pretože niektoré druhy obsahujú veľa sacharidov, čo môže spôsobiť náhle zvýšenie hladiny cukru v krvi.

Ovocie s vysokým glykemickým indexom (GI) môže byť pre diabetikov rizikové, zatiaľ čo iné druhy sú bezpečnejšie a odporúčané.
Jedným z ideálnych ovocí pre diabetikov je klementínka – ovocie podobné mandarínke, no s oveľa lepšími vlastnosťami.
Portál kobieta.gazeta priniesol viac informácií o tomto ovocí, ktoré môžu byť užitočné aj pre vás.
Citrusové plody a ich výhody
Podľa American Diabetes Association sú citrusové plody vhodné pre ľudí s cukrovkou, pretože majú nízky glykemický index a po ich konzumácii nedochádza k prudkému nárastu cukru v krvi.

Medzi takéto ovocie patria pomaranče, mandarínky, citróny, grapefruity, limetky a pomelo.
Sú považované za najbezpečnejšie ovocie pre diabetikov.
Klementínka – skrytý poklad pre diabetikov

Klementínka je druh citrusového ovocia, ktorý vznikol krížením medzi mandarínkou a pomarančom.
Má sladkú, šťavnatú chuť a je obľúbená pre svoj nízky obsah semien.
Vďaka vysokému obsahu vitamínu C je skvelým posilnením imunitného systému.

Klementínky sú tiež bohaté na vlákninu, čo podporuje zdravé trávenie.
Vďaka svojej jemnej kôre sa ľahko lúpu, čo z nich robí ideálne občerstvenie pre deti aj dospelých.
Okrem uvedených výhod je to ideálne ovocie pre diabetikov.

Má nízky obsah sacharidov a nespôsobuje skoky v hladine cukru.
Výskumy z Ázie dokonca ukázali, že klementínka pomáha znižovať zlý cholesterol a vďaka obsahu vlákniny podporuje chudnutie a zlepšuje metabolizmus.
Vďaka svojej chuti a vôni sa stala tiež obľúbeným ovocím do nápojov, džemov či štiav.

Ovocie, ktorému by sa diabetici mali vyhýbať
Nie všetko ovocie je pre diabetikov vhodné.

Plody s vysokým glykemickým indexom, ako ananás, vodný melón, čierne hrozno, mango, melóny a banány, sa neodporúčajú, pretože spôsobujú prudké zvýšenie hladiny cukru.
Rovnako by sa diabetici mali vyhnúť sušenému ovociu, ako sú datle, slivky a marhule, ktoré majú vysoký obsah uhľohydrátov a môžu rýchlo zvýšiť hladinu cukru v krvi.

Pri výbere ovocia je preto dôležité myslieť na glykemický index a zvoliť také druhy, ktoré pomáhajú udržať hladinu cukru stabilnú.
Klementínka je skvelou voľbou, ktorá nielenže podporuje zdravie, ale aj prináša sviežu chuť do každodenného jedálnička.
Klementínkový koláč pre diabetikov: svieži, ľahký, bez múky a bez pridaného cukru

Tento jemný klementínkový koláč bez pridaného cukru a bielej múky je ako stvorený pre tých, ktorí si chcú dopriať sladkú maškrtu bez výčitiek. Klementínky mu dodajú prirodzenú sladkosť, vláčnosť a úžasnú citrusovú arómu, zatiaľ čo mandľová múka a jogurt zabezpečia nadýchanú textúru. Ideálny dezert pre diabetikov, ľudí v redukčnej diéte alebo pre každého, kto má rád ľahké a zdravé pečenie.
Ingrediencie (na formu s priemerom 20 cm)
Na cesto:
3 väčšie klementínky (cca 250 g)
3 vajcia
100 g mletých mandlí (alebo mandľovej múky)
100 g jemne pomletých ovsených vločiek
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
100 g bieleho gréckeho jogurtu (najlepšie s 2 % tuku)
2 PL olivového alebo kokosového oleja
2 PL brezového cukru (xylitol) alebo erytritolu
1 ČL vanilkového extraktu
Štipka soli
Na ozdobu (voliteľné):
Plátky klementínok
Hrsť nasekaných mandlí alebo vlašských orechov
Práškový erytritol na posypanie
Postup
1. Príprava klementínok:
Klementínky dôkladne umyte a varte ich v hrnci s vodou (celé, so šupkou) približne 30 minút, kým nezmäknú.
Potom ich nechajte vychladnúť, rozkrojte a odstráňte prípadné kôstky.
Rozmixujte ich aj so šupkou na hladké pyré.
2. Príprava cesta:
V miske rozšľahajte vajcia s brezovým cukrom, pridajte jogurt, olej a vanilkový extrakt.
Primiešajte rozmixované klementínkové pyré.
Nakoniec pridajte mleté mandle, ovsené vločky, prášok do pečiva a štipku soli.
Všetko premiešajte, až vznikne jemné, hustejšie cesto.
3. Pečenie:
Formu na pečenie vyložte papierom alebo jemne vymastite olejom.
Cesto nalejte do formy a povrch zarovnajte.
Pečte v predhriatej rúre na 175 °C (horný a dolný ohrev) približne 35 – 40 minút, kým špajdľa nevyjde suchá.
Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť.
4. Podávanie:
Koláč môžete podávať samotný, s kúskom čerstvej klementínky alebo lyžičkou bieleho jogurtu.
Na slávnostnejšie príležitosti posypte práškovým erytritolom a ozdobte plátkami mandlí.
Veľa zdravia!




















