Vyzerá ako mandarínka, ale nedajte sa pomýliť: Je to najlepšie ovocie pre diabetikov. Tiež znižuje cholesterol!

Toto ovocie na skrytým pokladom pre diabetikov.

Pri cukrovke je dôležité venovať pozornosť výberu ovocia, pretože niektoré druhy obsahujú veľa sacharidov, čo môže spôsobiť náhle zvýšenie hladiny cukru v krvi.

 

 

Ovocie s vysokým glykemickým indexom (GI) môže byť pre diabetikov rizikové, zatiaľ čo iné druhy sú bezpečnejšie a odporúčané.

Jedným z ideálnych ovocí pre diabetikov je klementínka – ovocie podobné mandarínke, no s oveľa lepšími vlastnosťami.

Portál kobieta.gazeta priniesol viac informácií o tomto ovocí, ktoré môžu byť užitočné aj pre vás. 

Citrusové plody a ich výhody

Podľa American Diabetes Association sú citrusové plody vhodné pre ľudí s cukrovkou, pretože majú nízky glykemický index a po ich konzumácii nedochádza k prudkému nárastu cukru v krvi.

 

 

Medzi takéto ovocie patria pomaranče, mandarínky, citróny, grapefruity, limetky a pomelo.

Sú považované za najbezpečnejšie ovocie pre diabetikov.

Klementínka – skrytý poklad pre diabetikov

 

 

Klementínka je druh citrusového ovocia, ktorý vznikol krížením medzi mandarínkou a pomarančom.

sladkú, šťavnatú chuť a je obľúbená pre svoj nízky obsah semien.

Vďaka vysokému obsahu vitamínu C je skvelým posilnením imunitného systému.

 

 

Klementínky sú tiež bohaté na vlákninu, čo podporuje zdravé trávenie.

Vďaka svojej jemnej kôre sa ľahko lúpu, čo z nich robí ideálne občerstvenie pre deti aj dospelých.

Okrem uvedených výhod je to ideálne ovocie pre diabetikov.

 

 

Má nízky obsah sacharidov a nespôsobuje skoky v hladine cukru.

Výskumy z Ázie dokonca ukázali, že klementínka pomáha znižovať zlý cholesterol a vďaka obsahu vlákniny podporuje chudnutie a zlepšuje metabolizmus.

Vďaka svojej chuti a vôni sa stala tiež obľúbeným ovocím do nápojov, džemov či štiav.

 

 

Ovocie, ktorému by sa diabetici mali vyhýbať

Nie všetko ovocie je pre diabetikov vhodné.

 

 

Plody s vysokým glykemickým indexom, ako ananás, vodný melón, čierne hrozno, mango, melóny a banány, sa neodporúčajú, pretože spôsobujú prudké zvýšenie hladiny cukru.

Rovnako by sa diabetici mali vyhnúť sušenému ovociu, ako sú datle, slivky a marhule, ktoré majú vysoký obsah uhľohydrátov a môžu rýchlo zvýšiť hladinu cukru v krvi.

 

 

Pri výbere ovocia je preto dôležité myslieť na glykemický index a zvoliť také druhy, ktoré pomáhajú udržať hladinu cukru stabilnú.

Klementínka je skvelou voľbou, ktorá nielenže podporuje zdravie, ale aj prináša sviežu chuť do každodenného jedálnička.

Klementínkový koláč pre diabetikov: svieži, ľahký, bez múky a bez pridaného cukru

 

 

Tento jemný klementínkový koláč bez pridaného cukru a bielej múky je ako stvorený pre tých, ktorí si chcú dopriať sladkú maškrtu bez výčitiek. Klementínky mu dodajú prirodzenú sladkosť, vláčnosť a úžasnú citrusovú arómu, zatiaľ čo mandľová múka a jogurt zabezpečia nadýchanú textúru. Ideálny dezert pre diabetikov, ľudí v redukčnej diéte alebo pre každého, kto má rád ľahké a zdravé pečenie.

Ingrediencie (na formu s priemerom 20 cm)

Na cesto:

3 väčšie klementínky (cca 250 g)

3 vajcia

100 g mletých mandlí (alebo mandľovej múky)

100 g jemne pomletých ovsených vločiek

1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov

100 g bieleho gréckeho jogurtu (najlepšie s 2 % tuku)

2 PL olivového alebo kokosového oleja

2 PL brezového cukru (xylitol) alebo erytritolu

1 ČL vanilkového extraktu

Štipka soli

Na ozdobu (voliteľné):

 

 

 

Plátky klementínok

Hrsť nasekaných mandlí alebo vlašských orechov

Práškový erytritol na posypanie

Postup

1. Príprava klementínok:

Klementínky dôkladne umyte a varte ich v hrnci s vodou (celé, so šupkou) približne 30 minút, kým nezmäknú.

Potom ich nechajte vychladnúť, rozkrojte a odstráňte prípadné kôstky.

Rozmixujte ich aj so šupkou na hladké pyré.

2. Príprava cesta:

V miske rozšľahajte vajcia s brezovým cukrom, pridajte jogurt, olej a vanilkový extrakt.

Primiešajte rozmixované klementínkové pyré.

Nakoniec pridajte mleté mandle, ovsené vločky, prášok do pečiva a štipku soli.

Všetko premiešajte, až vznikne jemné, hustejšie cesto.

3. Pečenie:

Formu na pečenie vyložte papierom alebo jemne vymastite olejom.

Cesto nalejte do formy a povrch zarovnajte.

Pečte v predhriatej rúre na 175 °C (horný a dolný ohrev) približne 35 – 40 minút, kým špajdľa nevyjde suchá.

Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť.

4. Podávanie:

Koláč môžete podávať samotný, s kúskom čerstvej klementínky alebo lyžičkou bieleho jogurtu.

Na slávnostnejšie príležitosti posypte práškovým erytritolom a ozdobte plátkami mandlí.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie