Zázračný pokrm zo starých čias: Chráni pečeň, posilňuje svaly a predlžuje život!

Nie je náhoda, že sa tak často konzumuje.

Polenta, tradičná kaša z kukuričnej múky, má korene v chudobnejších vrstvách Sedmohradska, kde bola kedysi základnou potravou.

Dnes však získava na popularite medzi ľuďmi bez ohľadu na sociálny status, vďaka jej vysokému výživovému obsahu a zdravotným benefitom.

Či už sa podáva slaná alebo sladká, jej konzumácia môže výrazne prispieť k zdraviu.

 

 

Portál nyugdijasok priniesol viac informácii o jej zdravotných benefitoch a vy sa ich dozviete v tomto článku.

Výživové zloženie polenty

Kukuričná múka, základný surovinový materiál na výrobu polenty, je bohatá na množstvo vitamínov a minerálov vrátane:

 

 

  • B-vitamínov
  • vitamínu E
  • fosforu
  • horčíka
  • zinku
  • draslíka

Obsahuje aj nasýtené mastné kyseliny a vlákninu, ktoré podporujú trávenie a celkový zdravotný stav.

 

 

Vďaka obsahu kyselín, ako sú kyselina aracová a palmitová, je polenta ľahko stráviteľná a má silné detoxikačné účinky, čím podporuje správnu funkciu pečene.

Zdravotné benefity polenty

 

 

Polenta sa môže pochváliť schopnosťou neutralizovať až 57 druhov toxínov, čo prispieva k detoxikácii organizmu a znižuje riziko ochorení pečene.

Nahradenie chleba polentou môže tiež upokojiť žalúdok a znížiť jeho kyslosť.

 

 

Okrem toho výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia polenty môže znížiť riziko nervových porúch, ktoré súvisia s poruchami štítnej žľazy až o 60 %.

Taktiež reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, čo ju robí vhodnou potravinou pre diabetikov.

Jej konzumácia tiež znižuje riziko aterosklerózy a srdcového infarktu.

 

 

Polenta navyše posilňuje svaly.

Podľa kolumbijského výskumu kyseliny nachádzajúce sa v kukuričnej múke prispievajú k rozvoju svalových vlákien, čo vysvetľuje športové úspechy detí z Ekvádoru, kde je polenta bežnou súčasťou stravy.

Polenta a zdravie žien

 

 

Polenta môže pomôcť zmierniť menštruačné problémy a je odporúčaná aj pri ochoreniach, ako sú obličkové kamene a hepatitída.

Je to jednoduché, výživné jedlo, ktoré môže mať významný vplyv na zdravie.

Recept na polentu

 

Ingrediencie:

6 dl vody

1/2 ČL soli

20 dkg kukuričnej krupice

 

 

Postup:

Do hrnca nalejte vodu, pridajte soľ a začnite zohrievať.

Keď voda zovrie, postupne pridajte kukuričnú krupicu a za stáleho miešania varte 20-25 minút.

 

 

Hotovú kašu môžete podávať na slano s ovčím syrom alebo slaninou, alebo na sladko s džemom či ovocím.

Polenta je nielen výživné a chutné jedlo, ale aj výborný prostriedok na podporu zdravia.

Jej pravidelná konzumácia môže pomôcť s detoxikáciou tela, podporou pečene, posilnením svalov a znížením rizika rôznych ochorení.

Veľa zdravia!

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pexels

Najlepšie tipy pre zdravie