Vždy keď sme doma už prejedení sladkého, príde čas na prípravu nejakej pochúťky, ktorá neobsahuje cukor.
Tak som sa rozhodol, že pripravím ľahučké zemiakové pagáčiky podľa nášho jednoduchého receptu a výsledkom sme boli všetci nadšení.
Vynikajúci recept na nadýchané pagáčiky z youtube kanála szazsu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
40 dkg zemiakov (hmotnosť už očistených)
500 g hladkej múky
10 dkg masla alebo margarínu
10 dkg tuku
2 žĺtky (alebo jedno celé vajce)
1 dkg soli
2,5 dkg čerstvého droždia (7 g sušeného)
1/2 šálky mlieka
štipku cukru
1 vajce na vymastenie
Voliteľné:
Syr na posypanie
Semienka
Postup:
Do hlbokej misky s múkou pretlačíme uvarené a nakrájané zemiaky.
Do pohára s mliekom nadrobíme droždie, pridáme cukor a zamiešame.
Do misy pridáme žĺtky, tuk a zmäknuté maslo.
Potom pridáme soľ, kvások a rukou zamiešame.
Vymiesime cesto.
Cesto preložíme na pomúčenú podložku, vymiesime a vytvarujeme z neho guľu.
Potom ho vložíme späť do misy.
Prekryjeme a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej tvrdej podložke na hrúbku prsta.
Potom do cesta spravíme nožom jemné zárezy po celej dĺžke (viď video).
Pomocou okrúhlej formičky povykrajujeme z cesta kruhy.
Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pagáče potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Plech vložíme do predhriatej rúry na 200°C.
Pečieme cca 20 minút, kým nebudú pagáče do zlatista.
Jemné pagáčiky môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: