V nasledujúcom článku sa dozviete, ako bravčové karé pripraviť tak, aby bolo jemné a šťavnaté.
Tradičné marinovanie bravčového mäsa v mlieku je síce populárne, no existuje ešte lepšia alternatíva.
Už nenamáčam v mlieku
Marináda na báze kefíru plná čerstvých byliniek dokáže bravčové karé nielen ochutiť, ale aj zabezpečiť, že mäso zostane mäkké a šťavnaté.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postupujte podľa tohto receptu z portálu haps.
Bravčové karé dominuje na našich stoloch najmä v podobe rezňov, aj keď radi jeme aj rolády, a to nielen pri zvláštnych príležitostiach.
Zaujímavou alternatívou sú aj bravčové kotlety.
Tentokrát však navrhujeme pečené bravčové karé, ktoré nebolo ešte nikdy lepšie.
Do čoho namáčať bravčové karé namiesto mlieka, aby bolo mäkké a jemné?
Správne namáčanie bravčového karé je kľúčové nielen pri príprave bravčových rezňov.
Marinované mäso bude jemné, jemné, aromatické a šťavnaté.
Najčastejšie volíme mlieko s cibuľou, no nie je to jediná voľba.
Vyberte si na namáčanie radšej kefír.
Obsahuje kyselinu mliečnu, ktorá uvoľňuje svalové vlákna a zmäkčuje mäso.
Preto je bravčové karé po upečení alebo vyprážaní jemné a šťavnaté.
Podobne bude fungovať aj jogurt alebo cmar.
Tento postup sa osvedčil najmä pri príprave pečeného bravčového karé, ktoré sa vďaka tejto marináde dokonale prepečie bez straty šťavnatej konzistencie.
Najjednoduchšia marináda je vyrobená z 2 šálok kefíru, cibule nakrájanej na plátky a trochy bylinkového korenia.
Dôrazne však odporúčame pridať do nej hrsť čerstvých byliniek.
Vďaka tomu bude mäso aromatické a plné chuti.
Na prípravu marinády potrebujete:
500 g bravčového karé
2 šálky kefíru
2-3 strúčiky cesnaku
1 stredne veľká cibuľa (môžete ju vynechať)
1 čajová lyžička sladkej papriky
1 lyžička soli
čerstvé bylinky: rozmarín, tymián alebo majorán
2 polievkové lyžice olivového oleja
Postup:
Bravčové karé očistíme a dôkladne osušíme papierovou utierkou.
Mäso preložíme do veľkého pekáča alebo hlbokej misky.
Nalejte kefír do misky, pridajte prelisovaný cesnak , korenie a čerstvé bylinky.
Premiešame, pridáme nakrájanú cibuľu a olivový olej.
Vymiešanou marinádou dôkladne potrieme bravčové karé, zvrchu aj zospodu.
Prikryjeme pokrievkou alebo potravinovou fóliou a necháme v chladničke aspoň hodinu, najlepšie cez noc.
Predhrejte rúru na 170 stupňov Celzia v režime zhora aj zdola.
Z mäsa odstráňte prebytočnú marinádu.
Zahrejte panvicu a smažte niekoľko minút z každej strany dozlatista.
Vďaka tomu bude ešte šťavnatejšie.
Pozor, bude prskať.
Opečené bravčové karé pečieme asi 70-80 minút prikryté prvých 30 minút.
Odstavíme a krájame na plátky, až keď si mäso „oddýchne“.
Podávame napríklad so zemiakovou kašou a cviklou, krúpami a opraženou kapustou alebo v omáčke .
RADA:
Bravčové karé je najlepšie marinovať cez noc v chladničke.
Pred pečením nezabudnite mäso zohriať na izbovú teplotu.
V opačnom prípade sa nebude piecť rovnomerne, všetko bude trvať dlhšie a v dôsledku toho môže byť suché.
Dobrú chuť!