Aj 20 pohárov bude málo: Geniálna paprika do pohárov, vydrží vám roky!

Vyskúšajte naše unikátne recepty na paprikový šalát, nakladanú papriku a pečenú papriku s cesnakom a rozhodne nebudete banovať.
[mashshare]

Zásobte sa na zimu zaváranou zeleninou a naplňte špajzu alebo komoru až po vrch.

 

 

Vyskúšajte naše unikátne recepty na paprikový šalát, nakladanú papriku a pečenú papriku s cesnakom a rozhodne nebudete banovať.

Praktické recepty na domácu nakladanú papriku z youtube kanála Moja kuhinja Tanja.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Na paprikový šalát s cesnakom potrebujeme:

2 kg papriky

 

 

1 hlavičku cesnaku

1 feferónku (voliteľné)

500 g mrkvy

120 ml 9 % octu

40 ml olivov0ho oleja

1 PL soli (podľa chuti)

 

 

Postup:

Z umytej papriky odstránime stonku a semienka.

Potom papriku nakrájame na väčšie kúsky.

Vložíme do mixéra a na drobno rozmixujeme.

 

 

Pomletú papriku preložíme do misky. V mixéri nasekáme cesnak a pridáme do misky s paprikou.

Pridáme rozmixovanú feferónku.

Ošúpanú mrkvu na hrubo nastrúhame a vložíme aj s ostatnou zeleninou do hrnca.

Pridáme ocot, olej, soľ a všetko spolu premiešame. Šalát vložíme do čistých pohárov (700 ml).

 

 

Vrch pohárov vyčistíme pomocou octu a na pevno uzavrieme viečkami.

Na dno hrnca položíme utierku a vložíme poháre.

Zalejeme vodou do výšky viečok.

 

 

Keď voda zovrie, znížime teplotu a pasterizujeme 30 minút.

Po tridsiatich minútach vyberieme poháre a necháme vychladnúť.

Vychladnuté poháre uložíme na tmavé miesto.

Na marinovanú papriku potrebujeme:

3 kg papriky

2 l  vody

400 ml octu

 

250 ml rastlinného oleja

125 g kryštálového cukru

125 g soli

2 bobkové listy

10 g zrniek čierneho korenia

500 g mrkvy

2 hlavičky cesnaku

petržlenovú vňať

Postup:

Z umytej papriky odstránime stonku a semienka.

Do hrnca na sporáku nalejeme vodu, ocot a olej.

Pridáme cukor, soľ, bobkový list a čierne korenie.

 

 

Premiešame a počkáme, kým zmes nezovrie. Medzitým nakrájame ošúpanú mrkvu na kolieska.

Cesnak nasekáme na drobno. Nakoniec nasekáme petržlenovú vňať. Do uvarenej zálievky vložíme papriky.

Po zovretí varíme minútu.

 

 

Po minúte vyberieme papriku z hrnca a vložíme do polovice pohára.

Pridáme cesnak, mrkvu, petržlenovú vňať a pridáme ďalšiu vrstvu papriky.

Na vrch opäť pridáme cesnak, mrkvu a petržlenovú vňať.

Potom do pohárov nalejeme zálievku až po okraj.

Poháre uzavrieme viečkami, vložíme do hrnca vystlaného utierkou a až po viečka zalejeme vodou.

Hrniec preložíme na sporák a keď zovrie voda, znížime teplotu a pasterizujeme 30 minút.

 

 

Poháre necháme vychladnúť a skladujeme na tmavom mieste.

Na pečenú papriku v pohári potrebujeme:

2 kg papriky

cesnak

petržlenovú vňať

100 ml olivového oleja

100 ml 9 % octu

soľ

Postup:

Papriku očistíme od stonky a semienok.

Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 20 minút pri teplote 250°C.

 

 

Po uplynutí doby papriky obrátime a pečieme ďalších 10 minút pri teplote 250°C.

Opečenú papriku vložíme do hrnca, prekryjeme a necháme vychladnúť.

Vychladnutú papriku ošúpeme, nakrájame na kocky a vložíme do misky.

Cesnak nakrájame na tenké plátky a pridáme do misky s paprikou.

Pridáme nasekanú petržlenovú vňať, soľ a dôkladne premiešame.

Zmes preložíme do čistých pohárov a uzavrieme sterilnými viečkami.

 

 

Hrniec vystelieme utierkou a vložíme poháre.

Zalejeme vodou a po zovretí varíme 35 minút.

Vychladnuté poháre skladujeme na tmavom mieste.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes