Vynikajúce slané pohostenie k poháru vínečka, alebo na slávnostný stôl. Tieto mini-dobroty sú také výborné, že sa ich nikdy nevieme dojesť, sú prudko návykové.
Postup:
1 bal. sušeného droždia
2 šálky múky T 650
1 šálku teplej vody
1 lyžičku cukru
1 lyžicu olivového oleja
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 vajce
Ďalej budeme potrebovať:
Strúhaný parmezán alebo iný tip tvrdého syra
2-3 lyžice rozpusteného masla
2-3 strúčiky cesnaku
Petržlenovú vňať
Čierne korenie, kajenské korenie, soľ
Postup:
Pripravíme si kvások. Droždie zmiešame s cukrom, teplotou vodou a ½ šálky múky. Dobre premiešame a necháme 20 minút na teplom mieste odpočívať. Zmes by potom mala vyzerať takto.
Pridáme soľ, olivový olej a vajce. Dôkladne premiešame.
Postupne pridávame múku. Dôležité je múku pridávať postupne, aby ste videli, aká je konzistencia cesta. Podľa potreby múku pridajte alebo uberte. Cesto by malo byť lepivé a pružné.
Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste odpočívať 1-1,5 hodiny.
Vykysnuté cesto preložíme na dobre pomúčenú pracovnú dosku a jemne roztiahneme pomúčenými rukami. Potom rozvaľkáme valčekom na tenší plát cesta (hrúbka asi 1 cm).
Rozpustené maslo zmiešame s pretlačeným cesnakom a potrieme touto zmesou povrch cesta.
Posypeme strúhaným syrom, soľou, koreninami a petržlenovou vňaťou. Jeden dlhší okraj cesta roztlačíme prstom a potrieme vodou. Opačný koniec potom začneme rolovať smerom k potretému okraju. Potretý okraj bude pôsobiť ako lepidlo.
Ostrým nožom nakrájame roládu na kúsky hrubé 3-4 cm. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme zvyšným rozpusteným maslom a psoypeme syrom.
Necháme asi 20 minút odpočívať na plechu, potom vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút, alebo kým valčeky nie sú zlatisté.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: liveinternet