BABIČKINA čalamáda na studeno – najlepší RECEPT: Žiadne zaváranie ani varenie! Ide o najlepšiu prílohu, akú poznám

Fantastický recept na čalamádu.
[mashshare]

Výborná domáca čalamáda, ktorá chuti ako kapustový šalát.

 

 

U nás je nesmierne obľúbený a míňa sa rýchlosťou blesku.

Recept mám od svojej babky, ktorá túto čalamádu vyskúšala pred pár rokmi a keď sme ju ochutnali, okamžite sme od nej pýtali recept.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Táto čalámada je naozaj tá najlepšia, chutí ako šalát a zbožňujú ju aj tí, ktorí inak čalamádu nemusia.

Potrebujeme:

2,5 kg hlávkovej kapusty

1 kg papriky (ja som dala farebnú)

0,5 kg cibule

0,5 kg mrkvy

15 dg kryšt. cukru

500 ml octu

1 dl oleja

1 deko

Voliteľné:

Uhorka

Pálivá paprika

Postup:

 

 

Kapustu, mrkvu, cibuľu a papriku očistite a nastrúhajte na rezance.

Spravte si zálievku z cukru, octu, oleja a deka.

Deko preosejte cez sitko, horčičné semiačko nedávajte), premiešajte a vlejte do zmesi zeleniny.

 

Dobre premiešajte, nech sa zeleninka prepojí a nechajte 24 hodín stáť.

Potom už len naložte do fliaš aj so šťavou, uzavrite a odložte do chladu.

Nemusíte sterilizovať.

Zaváranina vydrží veľmi dlho, teda za podmienky že ju skôr nezjete – u nás mizne skutočne rýchlo.

Z uvedenej dávky mi vyšlo mi cca 15 malých fľaštičiek.

 

 

Najchutnejšia príloha k nedeľnému rezňu a šalátu. U nás sa ale táto čalamáda vyjedá aj rovno z pohára.

Čalamáda je všestranná pochúťka, ktorú môžete vylepšiť nespočetnými spôsobmi.

Ako obohatiť čalamádu?

Tu je niekoľko nápadov, ako obohatiť jej chuť.

Ovocie a bobule: Pridajte jablká, hrušky, marhule, slivky alebo čerešne pre sladkú a ovocnú chuť.

Pre pikantnejší nádych použite ríbezle, egreše alebo brusnice.

 

 

Paprika: Červená, žltá alebo oranžová paprika dodá čalamáde farbu a sladkosť.

Cibuľa: Červená cibuľa dodá jemnejšiu chuť, zatiaľ čo biela cibuľa bude výraznejšia.

Korenie a bylinky:  Čili papričky, kajenské korenie, koriander, rasca, kmín, bobkový list, nové korenie, muškátový oriešok.

Bylinky: Čerstvý kôpor, petržlenová vňať, bazalka.

Ocot: Jablčný ocot, vínny ocot, balzamikový ocot.

Soľ: Morská soľ, himalájska soľ. Korenie: Čierne korenie, biele korenie.

Prajeme vám dobrú chuť! :)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes