Dokonalý maslový dezert so snehovou vrstvou, mandľovou posýpkou a náplňou s mascarpone.
Celkom určite patrí medzi najlepšie koláče, aké som kedy ochutnal.
Luxusný recept na unikátny nórsky koláč z youtube kanála LiViera Desserts.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Na maslové cesto:
100 g masla izbovej teploty
100 g práškového cukru
4 žĺtky
60 ml vlažného mlieka
150 g polohrubej múky
10 g sódy bikarbóny
Na sneh:
4 bielky
200 g jemného kryštálového cukru
šťavu z 1/2 citróna
60 g pražených mandlí
Na plnku:
250 ml smotany na šľahanie
90 g práškového cukru
300 g mascarpone
Postup:
Nasekané mandle opražíme do zlatista na suchej panvici.
Z vajec oddelíme do dvoch misiek bielky a žĺtky. Do hlbokej misky pridáme maslo a cukor. Mixérom vyšľaháme.
Počas šľahania postupne po jednom pridávame žĺtky.
Nalejeme vlažné mlieko a vyšľaháme hladkú zmes.
Do zmesi preosejeme múku a sódu bikarbónu.
Metličkou dobre vymiešame, aby v ceste neboli žiadne hrudky.
Plech na pečenie jemne potrieme olejom a vystelieme papierom na pečenie.
Na plech nanesieme cesto a rovnomerne zarovnáme.
Z citróna vytlačíme šťavu a cez sitko precedíme do malej misky.
Bielky krátko samostatne šľaháme. Počas šľahania postupne pridáme cukor.
Bielky šľaháme na stredných otáčkach, aby sa cukor stihol rozpustiť.
Nakoniec počas šľahania pridáme citrónovú šťavu.
Celé šľahanie trvá 7-8 minút.
Sneh nanesieme na cesto, rovnomerne rozotrieme a lyžicou vytvoríme špice (viď video).
Vrch posypeme mandľami a vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 20-25 minút do ružova pri teplote 170°C.
Medzitým pripravíme krém: misu a prísady vychladíme v chladničke na 4°C.
Do hlbokej misky nalejeme smotanu a na stredných otáčkach chvíľu šľaháme.
Keď metlička za sebou zanecháva stopu, pridáme cukor a šľaháme do polo tuha.
Nakoniec pridáme mascarpone a vyšľaháme hustý krém. Krém vložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
Upečený koláč vyberieme z plechu a odstránime papier.
Koláč prekrojíme na dve rovnaké polovice a na jednu časť nanesieme plnku.
Na plnku položíme druhú časť cesta.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: