Premýšľali ste niekedy nad tým, či sa oplatí zmraziť múku?
Múka v mrazničke
Na prvý pohľad sa táto akcia zdá úplne zbytočná, no je to práve naopak.
Zistite, prečo a ktorá múka sa oplatí zmraziť.
Portál newsy.gotujmy prezradil, ako to urobiť, aby ste predĺžili jej čerstvosť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Mraznička je veľmi praktické a v podstate nepostrádateľné zariadenie v kuchyni.
Kým vďaka chladničke dokážeme predĺžiť čerstvosť produktov o niekoľko dní, v prípade mrazničky sa táto doba môže predĺžiť až na niekoľko mesiacov.
Veľmi dlho tak môžeme skladovať napríklad čerstvé ovocie nazbierané v lete na záhradke, bylinky, ale aj mäso, ryby, chlieb a dokonca aj polievky.
Aj múka je produkt, ktorý možno uchovávať v mrazničke.
Vedeli ste o tom?
Zistite, prečo má zmrazovanie múky zmysel a ako na to.
Dá sa múka zmraziť?
Určite sa pýtate, prečo by ste vôbec mali dávať múku do mrazničky.
Nie je to predsa kúsok mäsa či ovocia, ktoré je po pár dňoch zbytočné.
Múku môžeme držať v kuchynskej skrinke veľmi dlho bez obáv, že sa pokazí.
Je to naozaj tak?
Nie úplne.
Múka sa môže pokaziť, aj keď má dlhú trvanlivosť.
Toto sa deje okrem iného vlhkosťou vo vzduchu alebo škodcami, ktorí sa môžu množiť vo vrecku múky.
Aby sa múka nepokazila, jednoducho ju zmrazte.
Je to skvelý spôsob, najmä keď máme veľké zásoby tejto zložky a nedokážeme ju v krátkom čase spotrebovať.
Ako zmraziť múku?
Stačí je presypať z vrecka do vzduchotesnej nádoby.
Otázka tesnosti je mimoriadne dôležitá – ide o to, aby sa dovnútra nedostala vlhkosť.
Mali by sme dbať aj na to, aby bola nádoba naplnená veľkým množstvom múky, pretože čím menej vzduchu je v nej, tým dlhšie vydrží múka čerstvá a trvácna.
Určite si nejakým spôsobom zaznačte aj deň, kedy dáte múku do mrazničky.
Pripomeňme, že mrazenie síce predlžuje trvanlivosť, no nezabráni tomu, aby sa potraviny kazili.
Ďalšou dôležitou vecou je umiestniť nádoby na múku mimo výrobkov, ktoré výrazne zapáchajú – ako sú ryby alebo cibuľové knedle.
Nič by sa nemalo dostať do tesne uzavretej nádoby, ale je lepšie byť v bezpečí.
Múku absolútne nezmrazujte v pôvodnom obale, teda papierovom vrecúšku – papier nasiakne vlhkosťou a takáto múka nebude na nič vhodná.
Aké sú výhody mrazenia múky?
Zmrazovanie múky, aj keď nie je nevyhnutné, je praktický spôsob, ako predĺžiť jej trvanlivosť.
Týka sa to najmä jačmennej, ražnej a celozrnnej múky, ktoré pri skladovaní v špajzi majú pomerne krátku trvanlivosť.
Vydrží len 1-2 mesiace, no v mrazničke sa dajú skladovať 4 mesiace až pol roka.
Hladkú pšeničnú múku môžeme zmraziť najdlhšie dva roky!
Ďalšou výhodou je ochrana proti škodcom.
V kuchyni sa najčastejšie množia potravinové mole, ktoré nájdeme okrem iného aj vo vrecúškach múky.
Ich prítomnosť spoznáme podľa charakteristických pavučín, vo vnútri ktorých sa lepí múka.
A, samozrejme, larvy a mole, ktoré sa nachádzajú v skrinkách alebo pod stropom v kuchyni.
Zmrazovanie múky si nevyžaduje veľkú námahu a ako vidíte, je veľmi praktické.
Veľa šťastia!